Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

FOTO: Anneli Nygårds

Prisundersökningen 2019

Skillnaderna i matpriser är fortsatt stora beroende på var i Sverige du handlar och i vilken butik. Det visar PRO:s stora prisundersökning för 2019, vars årliga undersökning pågått sedan 1991. Hundratals PRO-medlemmar har matat in över 30.000 prisuppgifter vilket gör det till Sveriges största, årliga jämförelse av en matkasse.

PRO:s stora matprisundersökning 2019 som genomfördes 6 november, visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen är hela 39 procent. Även när man handlar på nätet skiljer matpriserna sig åt och beror på var man bor, något som också påverkar möjligheten till hemleverans. De allra flesta äldre föredrar fortfarande att handla mat i fysiska butiker.

- Just nu kan inte vi äldre själva handla i butikerna. Vi måste ta hjälp från nära och kära eller genom olika initiativ med volontärer, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Under coronakrisen har fler äldre börjat handla mat på nätet, men det är långt ifrån alla som har den digitala kunskapen. Att handla mat på nätet är dyrare. Jämfört med genomsnittspriset i de fysiska butikerna kostar det tio procent mer. Vår undersökning av näthandeln är gjord i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat.se. Länk till annan webbplats. Den visar också att mat på nätet år billigare i storstäderna än i andra delar av landet.

Bland de små butikerna var ICA Supermarket i Kil billigast. Där kostade matkassen 722 kronor. Den billigaste större butiken var ICA Maxi Flygstaden i Halmstad, 688 kronor. Genomsnittspriset i hela landet var 815 kronor för PRO:s varukorg. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen var 39 %. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg, 791 kronor, och högst i Norrbotten med 843 kronor.

I år har vi även fokuserat på förpackningar. Många av dem i PRO:s matkasse kan vara svåra att öppna, försluta, använda och återanvända. Av åtta testade förpackningar underkändes sju i testet som gjordes av Reumatikerförbundet. Länk till annan webbplats.

Här är en sammanfattning av resultatet i PRO:s prisundersökning Pdf, 2.9 MB.

Undrar du hur förpackningsundersökningen gick till? Se filmen här nedan: