Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Svenska kontanter. FOTO: Mostphotos

Tidslinje för PRO:s arbete i kontantfrågan

PRO har varit en av de organisationer som starkast har drivit frågan om kontanternas bevarande under parollen att ”så länge kontanter är ett lagligt betalmedel så ska det vara möjligt att använda dem”. Så här har PRO:s arbete med kontantfrågan sett ut:

2012.

Kongressen konstaterar i det nya handlingsprogrammet att kontanthanteringen upphör i allt fler banker och beslutar, efter att frågan väckts på plats av PRO Värmlands ombud Lisbeth Staaf Igelström, att PRO under följande kongressperiod ska jobba för att så länge vi har ett samhälle med kontanter så ska det också vara möjligt att ta ut och sätta in sådana till en rimlig kostnad.

2015

Våren 2015 bjuder Björn Eriksson in politiker, organisationer och andra engagerade i kontantfrågan till ett möte. Avsikten är att bilda en grupp med uppgift att skapa opinion. PRO ingår sen dess i det löst sammansatta nätverket Kontantupproret.

Ett flertal motioner om den succesivt neddragna kontanthanteringen i samhället, och hur detta påverkar äldre personer, väcks till kongressen 2015. Handlingsprogrammet konstaterar att kontanter och kontanthantering blir allt mer sällsynt och att staten bör ta fullt ansvar. Dessutom bör varje kommunal centralort ha ett bankkontor eller motsvarande med full kontanthantering. PRO ska under följande kongressperiod arbeta för att tillgången till kontanter ska finnas kvar så länge det finns personer i vårt samhälle som använder kontanter.

2016

Under våren 2016 genomför PRO en namninsamlingskampanj under rubriken Kontanterna behövs. Syftet med kampanjen är att stoppa den snabba avvecklingen av kontanter. Namninsamlingen genomförs parallellt via en digital webbsida och manuellt på gator och torg. Under fem veckor samlar PRO:s medlemmar in 139 064 namn, som lämnas till finansmarknadsminister Per Bolund i juni 2016.

I PRO:s prisundersökning ställs för första gången frågor om kontanter. Resultatet visar att så gott som alla livsmedelsbutiker tar emot kontanter och bidrar därmed till att uppehålla kontanthanteringen i samhället. Riksbankskommittén tillsätts i december 2016 för att göra en översyn av det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen – där kontanthanteringen ingår.

2017

I en skrivelse till regeringen januari 2017, för att påskynda Riksbankskommitténs utredning om kontanthanteringen, föreslår PRO att uppdraget att se över kontantfrågan redovisas i ett delbetänkande. För att följa upp PRO:s krav på kommittén och för att få information om tidplanen bjuder PRO in dem till ett möte i december 2017.

2018

I juni överlämnas delbetänkandet Tryggad tillgång till kontanter till regeringen. PRO välkomnar Riksbankskommitténs lagförslag om kontanterna, dvs att de större bankerna ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i hela Sverige.

- Det här har vi väntat på, säger Christina Tallberg.

PRO ställer krav på ny lagstiftning om att bankerna ska ta sitt ansvar för tillgång till och hantering av kontanter i hela landet, i det nya handlingsprogrammet som beslutas på årets kongress. PRO Gävleborg engagerar sig i kontantfrågan genom uttalanden, brev och möten i Gävle – då Ikea, Åhléns och Filmstaden alla testar att vara kontantfria. Slagorden lyder ”inga kontanter, inga kunder”. Men det hjälper tyvärr inte.

2019

Christina Tallberg inledningstalar på Kontantupprorets riksdagsseminarium 30 januari och i februari besöker representanter för samtliga pensionärsorganisationer Finansdepartementet för att förhöra Finansmarknadsministerns statssekreterare om läget runt remisshanteringen. Den 3 juni demonstrerar PRO Medelpad, tillsammans med PRO Gävleborg, på Mynttorget i Stockholm för kontanternas bevarande, högre pensioner och lyfter även glesbygdsproblematik. Senare i juni kommer ett lagförslag från regeringen som via en lagrådsremiss landar som en proposition på riksdagens bord i oktober.

Torsdag 28 november beslutar riksdagen att anta regeringens lagförslag om att de större bankerna ska vara skyldiga att tillhandahålla kontanttjänster i betryggande utsträckning i hela landet – vilket innebär kontantuttag för konsumenter samt dagskasseinsättningar för företag, inbegripet enskilda näringsidkare och ideella organisationer. Den nya lagen kommer att börja gälla 1 januari 2021.