Granskning av SVTplay.se på webben
Hösten 2022 undersökte en arbetsgrupp SVT Play. SVT fick med sig en rad insikter om hur pensionärer upplever den spelare som finns på SVTplay.se på webben. Inte minst när det gäller att få känner till och hittar de personliga inställningar som går att göra, till exempel den för Tydligare tal.
Om arbetet
Arbetsgruppen bestod av medlemmar från PRO, anställda vid SVT och tillgänglighets- och användbarhetsexperter från Begripsam. Sammanlagt cirka tio personer. Gruppen sågs vid tre olika tillfällen, via Zoom.
SVT ville framför allt ha hjälp att förstå hur pensionärerna upplever den spelare som finns på SVTplay.se på webben. Tillsammans diskuterade gruppen vad som gör SVTplay.se svår att använda. Liksom hur den skulle kunna vara utformad för att vara enklare att förstå och använda.
Läs om metoden för användarmedverkan
Det ser olika ut – i appen, på webben och i TV:n
Vid det första tillfället jämförde gruppen de olika gränssnitten som finns i appen, på webben, på TV:n och i text-TV. De konstaterade att gränssnitten mellan olika tekniker och modeller skiljer sig åt markant. Gränssnittet hos olika TV-modeller är dessutom olika. Det blir svårare för användaren när det ser olika ut. SVT kan inte styra hur det ser ut i TV:ns gränssnitt. Däremot skulle SVT kunna skapa ett enhetligt gränssnitt i SVT Play i appen och på webben.
I samtalen blev det tydligt att pensionärerna är vana vid att styra sin TV med fjärrkontrollen, och gärna vill fortsätta göra det. Men de nya funktionerna finns – och är lättast att använda – i SVT Play. Att titta på TV är inte längre samma sak som det var förr. Det har skett ett teknikskifte.
Svårt att förstå, hitta och använda
Deltagarna granskade SVTplay.se mer ingående. De undersökte hur sökfunktionen, ikoner och symboler, rubriker och kategorier ser ut och fungerar. Därefter tittade de på själva spelaren och konstaterade att det inte var helt lätt att förstå hur man ställer in den utifrån sina behov. Vissa delar var inte alls intuitiva.
En slutsats var att pensionärerna uppskattar de funktioner som finns, men att de inte känner inte till dem. Och om de känner till dem så hittar de dem inte. Det blir ett moment 22.
Gruppen diskuterade även språket som används i SVTplay.se. Ordet ”kategori” kunde till exempel betyda flera olika saker, vilket skapade en del förvirring. Begreppet ”Min lista” var ganska svårt att förstå. Namnet på ikonen ”Språkval” förvirrade också en del. Här samlas nämligen flera funktioner som handlade om bild, text och språk.
När det gäller design och logik så hittade gruppen några saker som kan förbättras. Exempelvis går det inte att ställa in spelaren innan man satt på programmet. Det innebär att man måste starta och sedan pausa för att göra sina inställningar.
Tydligare tal – en önskad, men okänd inställning
”Tydligare tal” är en inställning som många äldre efterfrågar, men inte känner till. Den sänker bakgrundsljuden i ett program. Då hör man lättare det som sägs. Tydligare tal är skapat för den som har nedsatt hörsel eller stör sig på bakgrundsljud. Tydligare tal finns än så länge enbart för ett begränsat antal program. Man kan slå på Tydligare tal på samma ställe som där man väljer undertext.
Information om Tydligare tal
Tydligare tal och andra inställningar uppskattas mycket av gruppen. Däremot behöver SVT bli bättre på att informera om möjligheten. Att inställningarna finns, var de finns och hur man använder dem.
Gruppen var också tydliga med att de särskilt önskar instruktioner hur man hittar och sätter på Tydligare tal med hjälp av sin fjärrkontroll till TV:n. Deltagarna från SVT förklarade att SVT inte kan styra hur det ser ut på TV:n. Hur det ser ut beror dessutom på vilket märke och modell man har. Det SVT kan styra över är hur det ser ut i appen och på webben. Där kan man enklare komma åt Tydligare tal. Men det ser lite olika ut i appen och på webben.
Dokumentation och nästa steg
SVT fick en rapport från varje workshop.
Arbetet med SVTplay sådde fröet till den workshop DigiSen senare genomförde om att titta på TV med mobilen som fjärrkontroll. Läs om workshoppen på Begripsams webblats:
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan