A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Sju tips: Så skyddar du dig mot id-kapning

Så skyddar du dig mot id-kapning. Så skyddar du dig mot id-kapning.

Det går inte att skydda sig helt mot id-kapning. Men du kan göra det mycket svårare för bedragarna. DN och Stöldskyddsföreningen SSF, har gjort en lista som sammanfattar hur du ska göra.

2017-11-20 Det är viktigt att du är medveten om riskerna i det digitala samhället. Genom att följa några av följande råd minimerar du din sårbarhet.

  1. Spärra adressändring. Gå in på Skatteverkets hemsida och se till att det krävs inloggning med Bank-id för att ändra din folkbokföringsadress. Hos Svensk Adressändring kan du lägga in en liknade spärr mot ändring av din postadress.
  2. Skaffa en digital brevlåda. Då får du brev från myndigheter digitalt vilket minskar risken att obehöriga kan läsa dem. Det går även att få digitala brev från företag som till exempel banker. Aktivera notiser för Bank-id på din telefon så ser du när ditt bank-id används.
  3. Kolla alltid kreditupplysningar. Läs vem som tagit upplysningen och tänk igenom om du verkligen haft kontakt med det aktuella företaget. Om inte kan det vara någon annat som försöker använda dina personuppgifter för att till exempel ta lån eller köpa varor.
  4. Lämna aldrig ut information på mejl även om mejlet ser ut att komma från en myndighet eller ett företag. Seriösa aktörer begär inte att du ska mejla dina kort- eller inloggningsuppgifter eller klicka på en länk och fylla i dem.
  5. Undvik öppna nätverk, använd telefonens surf i stället. Du vet aldrig vem nätverket tillhör, det kan vara en bedragare som satt upp ett nätverk med en adress som är snarlik namnet på caféet där du sitter.
  6. Ha lås på brevlådan. Se till att ingen obehörig kan komma åt din post.
  7. Var försiktig med posten. Släng inte brev och papper med personlig information i soporna. Strimla dem eller bränn upp det.


Källa: Dagens nyheter, 19 november 2017.

Läs fler tips på Stöldskyddsföreningens hemsida!

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.