A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Pressen ökar på bankerna att ta emot kontanter

Partierna vill pressa bankerna att ta emot kontanter, enligt en artikel i DN. Partierna vill pressa bankerna att ta emot kontanter, enligt en artikel i DN.

PRO har vid flera tillfällen betonat vikten av kontanter i samhället. Nu ställer sig flera partiers företrädare sig positiva till att skynda på utredningen och att ställa hårdare krav på bankerna.

2017-05-29
Flera äldre sedlar och mynt blir ogiltiga den 30 juni i år. Men det är inte så lätt att växla in kontanterna eftersom allt färre bankkontor tar emot kontanter och flera tar även bra betalt för tjänsten.

Här kan du läsa om PRO:s stora namninsamlingar för att behålla kontanterna.

Emil Källström (C), sitter i den parlamentariska riksbankskommittén som ska analysera Riksbankens ansvar för kontanthanteringen och vill förtydliga bankernas ansvar.

– Det finns de som måste åka tio mil eller mer för att sätta in kontanter. Det är inte rimligt, säger han i en intervju med DN.

Frågan om kontanter har alltid varit en fråga om kostnader. Det är dyrt att hantera sedlar och mynt –bankerna och handeln vill inte ta den kostnaden.

Emil Källström vill att politikerna i kommittén ska enas om att sätta press på regeringen och banksystemet så att det blir lättare att sätta in kontanter. Och han vill att frågan ska behandlas redan under hösten och inte vänta till kommitténs slutrapport i maj 2019.

Det ser också ut som om Källström får med sig andra på att snabbehandla frågan. Fredrik Olovsson (S) tycker inte att kontanthanteringen kan vänta på att alla övriga frågor utretts färdigt av kommittén.

– Vi ser gärna att den kan lösas snabbare, säger han.

Här kan du läsa PRO:s skrivelse till regeringen

Ulf Kristersson (M) säger via sin pressekreterare att partiet inte har några invändningar om kontanthanteringen kan lösas snabbt i höst.

Mats Persson (L) tror också att det finns ett brett politiskt stöd för att underlätta användandet av kontanter.

– Jag har svårt att se att det blir en politisk konflikt runt detta, säger han till tidningen.

Även Jakob Forssmed (KD) är inne på samma linje. Han tillägger att staten ställer krav på banker som vill driva verksamhet i Sverige och antyder att det kan kompletteras med ett krav på att ta emot kontanter.

– Bankerna har i dag ett samarbete via bankomater. Vi får se vilka förutsättningar det kan finnas för ett samarbete om att också ta emot kontanter, säger han till Dagens nyheter.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.