A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Politiker sågar sitt 20-åriga pensionsbeslut

Två av politikerna som var med och tog beslutet, och som inte är nöjda, är Barbro Westerholm (FP) och Bengt Kronblad (S).

PRO har frågat hundra riksdagsledamöter som tog beslut om pensionssystemet: blev det som ni tänkt? Hälften svarade att den växande inkomstklyftan mellan pensionärer och löntagare inte alls är förenlig med målen för 20 år sedan.

2014-03-14 De politiker som satt i riksdagen åren 1994 till 1998 tog under dessa år en serie beslut om dagens pensionssystem. Vilka beslut som då skulle tas hade gjorts upp mellan dagens fyra Allianspartier och Socialdemokraterna.

När nu 20 år har gått frågade vi i PRO hundra av dessa ledamöter om de nu är nöjda med sina beslut. Blev det som det var tänkt?  

- Nej, vår rapport visar att de som var med och beslutade om pensionssystemet för 20 år sedan inte upplever att det blev som man hoppats på, säger PRO:s ordförande Curt Persson.

Många är missnöjda 

I PRO:s undersökning anser 30 procent att pensionssystemet generellt fungerat sämre än de väntade sig för 20 år sedan. Hela 73 procent tycker inte att bromsen har fungerat på ett acceptabelt sätt.

Vidare menar 50 procent att den växande inkomstklyftan mellan pensionärer och löntagare inte alls är förenlig med målen från 1994. Och så många som 83 procent tycker inte att det är acceptabelt att många pensionärer får under 11 000 kronor i månaden i pension.  

Vår rapport visar att ledamöter som tillhör Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mer missnöjda med systemet än partierna i Alliansen.

- Pensions- och skattefrågan är en av de viktigaste frågorna för PRO:s nära 400 000 medlemmar.  I år sjunker pensionerna för tredje gången sedan 2009 samtidigt som klyftan mellan skatt på pension och lön ökar. Frustrationen växer hos medlemmarna, säger Curt Persson.

Otillräckliga förslag

För någon dag sedan föreslog pensionsgruppen som består av partierna bakom pensionssystemet en rad förändringar. Men det var inte förslag som löser det grundläggande problemet med underfinansieringen.

- PRO har tidigare presenterat ansvarsfulla förslag till lösningar som stärker både pensionerna och pensionssystemet för framtiden. Vi kräver nu skarpare förslag från partierna inför valet, säger Curt Persson.

Ta del av PRO:s undersökning

Läs intervju med Barbro Westerholm (FP) och Bengt Kronblad (S) i SvD

Dela den här artikeln:

Kommentera artikeln

Kommentarer

Den här artikeln har inga kommentarer än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.