A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO:s påtryckningar har lett fram till en unik överenskommelse om sänkt skatt på pension

Christina Tallberg, ordförande PRO riksorganisation. Christina Tallberg, ordförande PRO riksorganisation.

I budgetpropositionen för 2019, som övergångsregeringen har lämnat till riksdagen idag, finns bara ett nytt förslag: att ta ytterligare ett steg för rättvis skatt för pensionärer och löntagare. PRO:s påtryckningar har lett fram till en unik överenskommelse över partigränserna. När en övergångsregering lägger fram en statsbudget ska den vara opolitisk och inte innehålla några nya förslag jämfört med föregående års budgetproposition.

2018-11-15 – För våra medlemmar, och alla andra pensionärer, är det glädjande att politikerna har sett bortom sina partiers egna intressen. 350 000 PRO-medlemmars envisa kamp har gett resultat, säger Christina Tallberg ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Förslaget innebär att skatten sänks för alla över 65 år som har en inkomst mellan 17 250 och 98 000 kronor per månad. Det gör att skillnaden i skatt mellan lön och pension minskar ytterligare. Sedan tidigare är skatten ungefär lika stor på lön och pension vid inkomster upp till 17 000 kronor per månad.

Reglerna för en övergångsregerings budget kan även få andra konsekvenser för äldre. Regeringen hade aviserat en höjning av det generella statsbidraget till kommunerna med 5 miljarder kronor 2019, som inte blir verklighet. Pengar som bland annat skulle kunna användas inom äldreomsorg och sjukvård. Däremot fortsätter ett riktat bidrag på 2 miljarder kronor till personalförstärkningar och ökad kvalitet inom äldreomsorgen att betalas ut, som annars skulle ha upphört 2019.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.