A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO uppmanar till snabba åtgärder mot pensionsavtalet PA-KL

PRO:s styrelse för Riksorganisationen, gruppbild. PRO:s styrelse för Riksorganisationen, gruppbild.

PRO:s samtliga distriktsordförande samt PRO:s styrelse för riksorganisationen uppmanar nu parterna bakom tjänstepensionsavtalet PA-KL att ta sig samman för att hitta en snabb lösning för de som drabbats av kraftigt sänkt tjänstepension.

2018-01-24 Många PRO-medlemmar och även andra pensionärer hör av sig till PRO på grund av att de fått besked från KPA Pension eller Skandia att deras tjänstepension sänks. I vissa fall med c:a 800 kronor per månad. Orsaken är att det är ett äldre tjänstepensionsavtal som ingicks när ATP-systemet fortfarande gällde. Det är bara fackliga organisationer och arbetsgivare som kan ändra i avtalet och det uppmanar PRO dem att göra.

Bakgrund

Tjänstepensionsavtalet, PA-KL, är samordnat med det allmänna pensionssystemet och ursprungsavtalet ingicks när vi hade ATP-systemet. Avtalet behövde förändras när det nya pensionssystemet infördes eftersom den totala tjänstepensionen annars skulle förlora i värde i förhållande till den allmänna pensionen.

En ytterligare förklaring till situationen är de låga allmänna pensionerna.  Det är ett problem att tjänstepensionen blivit en nödvändighet i vårt pensionssystem. Den allmänna pensionen har urholkats och tjänstepensionerna får därför stor betydelse för många. PRO kräver därför att den allmänna pensionen höjs och ger ekonomisk trygghet och att bromsen avskaffas så den allmänna pensionen inte kan sänkas.

Ansvaret ligger på arbetsgivare och fack 

Ansvaret för avtalet ligger på de som har skrivit under det, alltså arbetsgivare och fackförbund. På arbetsgivarsidan är det Sveriges kommuner och landsting och Pacta. På den fackliga sidan är det Kommunal, OFR (bl.a. Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet) samt SACO/Akademikeralliansen (flera akademikerfack bl.a. Jusek). Det är dessa parter som också kan göra eventuella ändringar i avtalet.

PRO uppmanar därför parterna att se till att situationen snarast löses.

Läs även:

PRO: "Vi kommer att pressa SKL och Pacta till förhandlingsbordet"

Därför får så många pensionärer plötsligt sänkt tjänstepension 2018.

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.