A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO tar strid för att avskaffa bromsen

PRO:s ordförande meddelar att PRO kommer kampanja för ett avskaffande av bromsen fram till valdagen. (Foto: Saga Berlin)

Enligt DN har allianspartierna och Socialdemokraterna enats om att ha kvar bromsen i pensionssystemet. PRO:s ordförande är starkt kritisk och meddelar i DN att PRO kommer driva en kampanj fram till valdagen.

2013-11-28 Utredningar har startats i pensionsarbetsgruppen, där partierna bakom pensionsreformen ingår. I en artikel i dagens DN berättar partiernas representanter i arbetsgruppen att de vill ha kvar bromsen men att de diskuterar svängningarna på grund av bromsen.

Bromsen, den automatiska balanseringen, ska se till så att pensionssystemet inte går back i tider då landet skulle vara i kris. Men 2010 och 2011, har bromsen slagit till ändå på grund av underfinanseriering i systemet. Bromsen kommer även att slå till nästa år igen. Det gör att pensionerna och löntagarnas intjänade pensionsrätter sänks.

- Det är bara att konstatera att för oss är det en huvudfråga att man eliminerar bromsen. Vi kan inte ha ett system där det ena året går upp och andra går ned, säger PRO:s ordförande Curt Persson till DN.

Nästa år den 14 september är det val till Sveriges riksdag, landsting och kommuner. Inför valdagen kommer PRO att bedriva en ordentlig kampanj.

- Det här ska förändras. Vi kommer att ha möten med politiker, demonstrationer och försöka se till så att frågan lyfts fram under politikerveckan i Almedalen, säger Curt Perssson. 

I februari i år lämnade PRO tillsammans med fyra andra pensionärsorganisationer en rapport till regeringen med förslag om att avskaffa bromsen. Förslaget innehöll även att premiepensionssystemet slopas och pengarna istället tillförs det underfinansierade inkomstpensionssystemet. 

- Förutom ett förbättrat pensionssystem är frågan om lika skatt för pensionärer och löntagare en fråga som vi kommer att driva inför valet i vår kampaj, säger Curt Persson. 

Läs mer om PRO:s arbete

Läs artikeln i dagens DN


Text: Rosmarie Sundström

Dela den här artikeln:

Kommentera artikeln

Kommentarer

Den här artikeln har inga kommentarer än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.