A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO: Pensionsgruppen löste inte problemet

PRO vill att pengarna i premiepensionssystemet ska föras över till inkomstpensionssystemet för att lösa problemet med underfinansieringen.

Idag har pensionsgruppen, partierna bakom pensionsreformen, lämnat förslag på förändringar i pensionssystemet. PRO:s ordförande säger att det är ett steg i rätt riktning men att förslagen inte löser det grundläggande problemet med underfinansieringen.

2014-03-12 Pensionsgruppen, som består av partierna bakom pensionsreformen, har idag lämnat förslag på att modifiera bromsen för att få en jämnare utveckling av inkomstpensionerna.

- Äntligen har Pensionsgruppen lyssnat på våra krav om nödvändiga förändringar i pensionssystemet. Förslaget att modifiera bromsen är ett steg i rätt riktning men det löser inte problemet med underfinansieringen, säger PRO:s ordförande Curt Persson.

PRO har sedan det visade sig att pensionssystemet inte fungerade som det var tänkt lämnat förslag till politikerna på hur systemet kan stabiliseras. 

- Vi vill ta bort PPM (premiepensionssystemet) och föra över pengarna till inkomstpensionssystemet. Då blir pensionerna hållbara, för dagens och morgondagens pensionärer, våra barn och barnbarn, säger Curt Persson.

PRO om höjd åldersgräns

Pensionsgruppen förslår att berörda parter så snart som möjligt ska föra samtal om rätten att kvarstå i anställning till 69 år.

På sikt är PRO positiv till en höjd åldersgräns men innan det sker kräver vi att arbetslivet och arbetsmiljön förändras så att det är möjligt att jobba kvar. Arbetsgivarnas attityd gentemot äldres arbetskraft måste även bli mer generös.

Förslaget om tre AP-fonder

Länge har PRO även drivit kravet om att slå samman AP-fonderna till en AP-fond. Pensionsgruppen föreslår nu att det ska bli tre AP-fonder.

- Det är bra att Pensionsgruppen tar ett grepp om AP-fonderna. Tre är ett steg på vägen. Det är också bra att fonderna får möjlighet att investera i onoterade företag. Det gör det möjligt att investera i infrastruktur, säger Curt Persson.

Landsomfattande protester

Ett halvår kvar till valet, nu på fredag den 14 mars, arrangerar PRO en landsomfattande aktionsdag för ett stabilt pensionssystem och rättvis skatt på pension. PRO kräver att den ökade inkomstklyftan mellan pensionärer och löntagare ska minska.

På över 80 platser runt om i landet protesterar PRO:s medlemmar, genom demonstrationer, flygbladsutdelningar och politikerutfrågningar.

Läs mer på valsidan

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.