A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Öppet brev till Löfven: Pensionssystemet måste reformeras

Tidningsuppslag ur Aftonbladet med rubriken: PRO:s krav på Löfven

Fler och fler äldre i Sverige riskerar att hamna i fattigdom enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. I ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven kräver PRO krafttag för att vända utvecklingen.

2016-12-13 Sveriges pensionssystem är robust – för staten. För många av landets pensionärer är situationen en helt annan. I våra nordiska grannländer tycks den ekonomiska utvecklingen för pensionärer vända uppåt, medan Sverige fortsätter åt fel håll.

Med nuvarande konstruktion kommer pensionsnivåerna på sikt att krypa ner mot omkring 40 procent av slutlönen, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar. Det är inte hållbart.

Idag är det omkring 355 000 pensionärer i Sverige som riskerar att leva i fattigdom, enligt Eurostat. Värst är det för kvinnor. Majoriteten av dem med de lägsta pensionerna är kvinnor.

I ett öppet brev i Aftonbladet till statsminister Stefan Löfven uppmanar PRO statsministern att agera. Det är dags att de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen startar en reformering av det svenska pensionssystemet. 

PRO föreslår fem steg mot ett bättre pensionssystem:

  • Höjt bostadstillägg – så att det täcker upp till 100 procent av en hyreskostnad på upp till 7 000 kr/mån.
  • Bättre uppräkning av pensionerna (genom att halvera den s k normen på 1,6 procent). Även garantipensionen måste följa inkomstutvecklingen.
  • Slopa bromsen i pensionssystemet, så att pensionerna inte sänks.
  • Omfördela arvsvinsterna till de med lägst pension (istället för – som idag – till alla i samma årskull).
  • Förändringar av pensionssystemet, så att alla får ett grundskydd (på en högre nivå än idag), och att en inkomstrelaterad pension läggs ovanpå denna.

 

Läs hela brevet till statsministern (pdf)

 

Läs mer

Aftonbladets papperstidning 13 december 2016 (pdf)Artikeln i Aftonbladet på nätet Tidigare artikel på PRO:s webb: Alarmerande siffror om äldrefattigdom

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.