A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Många äldre kvinnor i ekonomisk utsatthet

PRO uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att återupprepa det vi sagt många gånger; Pensionssystemet är ohållbart och måste ses över samtidigt som det behövs akuta åtgärder för de med allra lägst pension. 225 000 äldre svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, enligt den senaste prognosen från Pensionsmyndigheten. 135 000 av dessa är kvinnor.

2015-03-06 - Pensionssystemet är förträffligt för staten men knappast för pensionärer. Systemet är ekonomiskt stabilt för staten men den ekonomiska tryggheten för den som är beroende av pensionen för sin försörjning har glömts bort. Värst drabbas kvinnorna, säger Curt Persson, ordförande PRO.

Gapet mellan lön och pension ökar för varje år och pensionssystemet ger inte tillräckliga inkomster för att klara ett vardagligt liv för en stor andel pensionärer.

Nya siffror från Pensionsmyndigheten visar att tjänstepensionen ytterligare ökar skillnaderna mellan mäns och kvinnors totala pension. Kvinnors allmänna pension är 78 procent av männens. Tittar man på den totala pensionen är kvinnors andel 70 procent av männens. Det beror på att mäns tjänstepension är väsentligt högre än kvinnors.

Pensionssystemet inte bara konserverar utan kan till och med förstärka de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män. Därför behövs en utvärdering av vårt pensionssystem. Men det behövs också akuta åtgärder nu för de mest utsatta grupperna.

- Vi har satt igång ett arbete med syftet att komma med konkreta förslag som ska ge framförallt kvinnor med de lägsta pensionerna ett ekonomiskt tillskott. Det handlar både om akuta åtgärder, som ska kunna genomföras snabbt, och förändringar som på längre sikt kommer att öka jämställdheten bland äldre. Vår förhoppning är att presentera dessa förslag innan sommaren 2015.

PRO presenterade 2014 en rapport för att belysa hur pensionssystemet drabbar många kvinnor. Siffrorna i rapporten baseras på statistik från SCB 2012. Läs rapporten här. (länk till fattigdomsfällan)

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.