A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Krav på lagstiftning för att tvinga bankerna att ta emot kontanter

PRO:s ordförande Christina Tallberg i riksdagen under Kontantupprorets seminarium. PRO:s ordförande Christina Tallberg i riksdagen under Kontantupprorets seminarium.

PRO medverkade den 30 januari på ett seminarium i riksdagen om vikten av att kontanter finns kvar i samhället. Seminariet var välbesökt av pensionärer, medier och branschrepresentanter. SVT filmade och seminariet sänds i SVT forum fredag 1 februari klockan 13.30 och på SVT play.

2019-01-31 Klicka här för att komma till SVT plays sändning.

I takt med samhällets snabba digitalisering drabbas äldre hårt, menar Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.

– Olönsamma grupper lämnas utanför. Dessutom är det märkligt att övriga samhället går med på att vi håller på att montera ned vårt reservsystem, det vill säga kontanterna , säger Björn Eriksson.

Christina Tallberg, PRO:s ordförande, betonar det utanförskap som de 2.2 miljoner pensionärer i Sverige riskerar att hamna i på grund av att kontanter i allt högre utsträckning inte accepteras som betalningsmedel i exempelvis butiker och restauranger.

– Äldre känner ofta inte sig bekväma eller trygga med den teknik som finns. Den digitala tekniken har också underlättat för bedrägerier mot äldre, säger Christina Tallberg.

En teknisk utveckling som inte lämnar någon utanför

Men Christina Tallberg vill samtidigt poängtera att PRO inte är emot teknisk utveckling generellt. Det viktiga är snarare att kontanter finns kvar som betalningsmedel och att utvecklingen går i en takt så att hela samhället kan följa med.

Bankomat AB, som ägs av bankerna i Sverige, hävdade å sin sida att det minskade antalet bankomater i Sverige inte var deras fel eftersom antalet kontanta uttag har minskat drastiskt.

– Vi anpassar oss bara efter konsumenternas beteende, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.

I den inbjudna panelen satt tre riksdagsledamöter från olika partier, Per Åsling, (C), Peter Persson (S), och Lotta Finstorp (M). Alla tre representanterna höll med om kontanterna måste vara kvar.

– Det måste lagstiftas krav på att bankerna måste ta emot kontanter, så fort som möjligt, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.