A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Färre äldre får hjälp av äldreomsorgen rapporterar SR Ekot.

Andelen äldre över 80 år som har hemtjänst eller som bor på ett äldreboende har minskat, rapporterar SR.

2018-08-31 Utvecklingen är problematisk, säger Marta Szebehely, professor och expert på äldreomsorg på Stockholms Universitet.

– Totalt sett är det färre som får hjälp, men framför allt är det färre som får omfattande hjälp. Så mycket hjälp som man får på ett äldreboende kan man i princip inte få från hemtjänsten, säger hon i inslaget.

Sveriges radio ekot rapporterar att färre äldre får hjälp av äldreomsorgen.

– Äldreomsorgen är i obalans och har varit det under lång tid. Utvecklingen är verkligen problematisk. Det är oacceptabelt att färre äldre över 80 år med omfattande hjälpbehov får ta del av äldreomsorgen säger Christina Tallberg, ordförande  Pensionärernas Riksorganisation, PRO. 

Under 2000-talet har antalet äldreboendeplatser minskat drastiskt. Resurserna till äldreomsorgen har under lång tid minskat förutom under de senaste åren. Detta får långtgående konsekvenser för de äldre och deras anhöriga som själva är äldre. Allt fler svårt sjuka äldre vårdas hemma när äldreboendeplatser försvunnit. Det går att vårdas hemma till en viss gräns, men svårt sjuka äldre som behöver och vill ha plats på ett äldreboende nekas plats, vilket drabbar både äldre och deras anhöriga. 

Äldreomsorgen har inte ett lika starkt lagstöd som till exempel barnomsorgen och stöd till personer med funktionsnedsättning. Det behövs kraftigt ökade resurser samtidigt som man måste påskynda planeringen av nya äldreboendeplatser. Ett stort problem är att kvaliteten inom äldreomsorgen varierar stort mellan olika kommuner i landet vilket är bekymmersamt. 

– Alla äldre med behov av äldreomsorg ska ha tillgång till en värdig omsorg oavsett var man bor säger Christina Tallberg. 

Ett av PRO:s viktigaste krav är att förstärka äldrelagstiftningen. Man måste utgå ifrån de äldres behov. Äldreomsorgen behöver regleras genom en egen lag som ger äldre rätt till goda levnadsvillkor istället för en skälig levnadsnivå. 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.