A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

8 mars - för ett jämställt pensionssystem!

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), LO:s pensionsexpert Renée Andersson och PRO:s ordförande Christina Tallberg tillsammans på scen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), LO:s pensionsexpert Renée Andersson och PRO:s ordförande Christina Tallberg.

På Internationella kvinnodagen bjöd PRO in till ett seminarium om hur pensionssystemet måste förändras för att äldre kvinnor ska få en bra ekonomi och pensionerna bli jämställda. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och LO:s pensionsexpert Renée Andersson fanns på plats.

2016-03-08 Pensionen är inte jämställd. 150 000 kvinnor i Sverige har idag en pension under EU:s fattigdomsgräns. Över hälften av alla kvinnor som är pensionärer är beroende av garantipension och bostadstillägg – trots att de flesta har arbetat under hela livet. Anledningen är dels ojämställdhet i arbetlivet men också i pensionssystemet.

Men vad krävs för att uppnå jämställda pensioner och ett jämställt pensionssystem? PRO ställde frågan till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och LO:s pensionsexpert Renée Andersson på ett frukostseminarium i Stockholm den 8 mars.

- Det skiljer ungefär 7000 kr i månaden mellan vad kvinnor respektive män får ut i pension. Det går hyfsat bra att leva på om man som kvinna delar hushållet med en man. Men det är väldigt svårt om man är ensam, sa PRO:s ordförande Christina Tallberg när hon öppnade seminariet.

Christina betonade vikten av att ha en pension som det går att leva ett värdigt liv på. Det är inte ovanligt att den som har en knapp ekonomi och måste spara in på allt också drar sig undan från sociala aktiviteter och blir ensam.

- Det ska ta ungefär 85 år innan det svenska arbetslivet blir jämställt, men så länge kan vi inte vänta på ett jämställt pensionssystem, fortsatte Christina, och berättade vidare om PRO:s förslag på hur pensionssystemet behöver förändras för att inte återskapa ojämställdheten i arbetslivet. Några åtgärder är att omfördela arvstvisten till de med lägst pensioner, att höja bostadstillägget, och att mer pengar behöver avsättas till pensionssystemet.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som ingår i Pensionsgruppens projekt Jämställda pensioner delade PRO:s bild av att skillnaderna mellan män och kvinnors pensioner är alldeles för stora.

– Jag upplever till min glädje att det finns en samsyn inom pensionsgruppen om att detta är djupt problematiskt, sa Annika Strandhäll.

Under våren kommer projektet Jämställda pensioner presentera sina första analyser.

Renée Andersson som är utredare och pensionsexpert LO avslutade morgonens seminarium.

- Som facklig organisation fokuserar våra åtgärder för jämställdhet snarare på villkoren i arbetslivet än att göra stora förändringar i pensionssystemet. Det handlar om att skapa bra förutsättningar för att kunna och orka jobba ihop en bra pension, förklarade hon.

Bland LO:s åtgärder för att på sikt åstadkomma jämställda pensioner fanns rätten till heltid, att höja lönerna för kvinnors yrken och att säkerställa tillgången till äldreomsorg så att anhöriga inte tvingas gå ner i tid för att ta hand om sina äldre anhöriga – något som kvinnor gör i högre utsträckning än män.   

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.