A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

139.064 stödjer PRO:s kamp för kontanter!

Pressmeddelande: Idag den 22 juni överlämnade PRO:s ordförande Christina Tallberg 139 064 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund. PRO:s kampanj ”Kontanter behövs” har som mål att regeringen i höst ska lägga fram en proposition där kontanternas framtid säkerställs.

2016-06-22 - Frågan att få fortsätta använda kontanter engagerar många människor i landet. Det är fantastiskt att se hur hela vår organisation arbetat med att samla namn och bilda opinion. Kontanter behövs och ett modernt samhälle måste kunna erbjuda flera olika betallösningar, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

När bankkontoren slutar med sin kontanthantering, bankomaterna minskar i antal och det blir allt svårare att använda kontanter så drabbar det vissa grupper hårdare än andra. Det handlar bland annat om äldre människor, personer med funktionsnedsättningar och personer bosatta i glesbygd.

- Det drabbar enskilda människor men det skapar också stora problem för både föreningslivet och småföretagare. För många PRO:are blir det ett säkerhetsproblem när det inte finns banker där du kan sätta in kontanter efter ett evenemang, säger Christina Tallberg.

Sverige är unikt i att så snabbt lämna de kontanta betalningarna till förmån för de digitala. I Sverige genomförs mindre än 20 procent av betalningarna i butik med kontanter och 80 procent digitalt. I Tyskland är siffrorna det omvända. Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går för snabbt.

- PRO välkomnar digitala betallösningar och utbildar våra medlemmar så de hänger med i utvecklingen. Vår kongress 2015 genomfördes dessutom helt digitalt, med hjälp av läsplattor. Men alla måste hänga med, ingen får ställas utanför. Därför behövs kontanterna i kombination med andra betalningssätt, säger Christina Tallberg.

Regeringen och finansmarknadsministern kan inte bortse ifrån de 139.064 personer som aktivt gett sitt stöd för kontanterna. PRO vill inte diktera hur problemet ska lösas men kräver att samhället tar på sig ansvaret för att säkra en fortsatt kontanthantering, säger Christina Tallberg.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.