Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Apotekare

Elektroniska recept behövs för att alla enheter inom sjukvården ska kunna nå recepten. Foto: Unsplash.

Kategorier:
Publicerad:

Elektroniska recept på apotek blir huvudregel

Individer, sjukvård och apotek behöver ha tillgång till samma information när det kommer till recept. Nu börjar ett nytt elektroniskt register att användas från första maj enligt E-hälsomyndigheten."För de flesta kommer det inte innebära någon större förändring", säger Gustav Sjöstrand på Läkemedelsverket.

I det nya registret Nationella läkemedelslistan, finns information om vilka recept patienter har samt kring vilken medicin som lämnats ut från apotek till patient. För att informationen i det nya registret ska stämma så bra som möjligt behöveralla recept vara elektroniska, viket börjar gälla helt från 1 maj.

– För de flesta kommer detta inte innebära någon förändring eftersom 99 procent av alla recept redan är elektroniska. Syftet med det nya registret är att vi alla ska få bästa möjliga läkemedelsbehandling. Det sker genom att man själv, vården och apoteket har samma information, säger Gustav Sjöstrand på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Utvecklingen av den nationella läkemedelslistan, som E-hälsomyndigheten har i uppdrag att genomföra, har dock kritiserats från flera håll då arbetet visat sig vara mycket komplex och utmanande att få till. inte minst under en pandemi. Det har bland annat funnits frågetecken kring hur den färdiga listan ska fungera i vårdens pressade vardag och kring patientsäkerhetsperspektiv enligt Dagens Samhälle. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tanken är dock att det nya registret ska fungera från 1 maj. Precis som tidigare kommer patienter att kunna få en lista från apoteket över sina elektroniska recept. Listan går också att se i Läkemedelskollen via 1177 Vårdguidens eller E-hälsomyndighetens webbplatser.

Text: