Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.
Kontantupproret berättar om svårigheterna som uppstår när det inte går att använda kontanter.
Det blir allt svårare att betala med kontanter i Sverige. Antalet butiker som tar emot sedlar och mynt minskar stadigt, trots att nästan alla kunder tycker att det är viktigt att kunna välja själv hur man vill betala. 83 procent av alla svenskar tycker att kontanterna ska finnas kvar även i framtiden.
Med nya boken ”Ett kortslutet Sverige” lyfter Kontantupproret fram hur olika grupper drabbas av kontantlösheten. Genom sju korta historier beskrivs det utanförskap som blir följden och hur det får negativa konsekvenser för hela vårt samhälle.
–Historierna i boken är anonyma, men de bygger på verkliga fall. Vi får mängder med mejl och meddelanden från människor som är både ledsna och uppgivna över utvecklingen. De förlorar sin självständighet och värdighet när det inte längre går att använda kontanter. I en del fall, som för kvinnor som lever under hot, blir det till och med livsfarligt, säger Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.
I samband med onsdagens lansering av boken genomförde Björn Eriksson och andra representanter för Kontantupproret ett kontanttest i ett köpcentrum i Stockholm – det vill säga besökte butiker och försökte betala med kontanter. Det fungerade bara i tre av elva besökta butiker.
”Ett kortslutet Sverige” är den femte debattboken från Kontantupproret, där PRO är en av medlemmarna. Alla böcker finns att ladda ned här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Text: PRO