Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Kategorier:
Gemenskap & aktiviteter
Publicerad:

Polisen varnar för ökat antal telefonbedrägerier mot äldre

Polisen ser återigen en ökning av antalet anmälningar där äldre personer har utsatts för bedrägerier över telefon, så kallad vishing. Under november 2020 har polisen mottagit över 700 brottsanmälningar riktade mot äldre.

Polisen beräknar att vishingbedragarna kommit över närmare 25 miljoner kronor i brottsvinster under november månad.

– Bedrägeribrotten har ökat de senaste åren, och den senaste tiden har vi sett en kraftig uppåtgående trend när det gäller just telefonbedrägerier mot äldre, säger Lotta Mauritzson, nationellt bedrägericenter.

Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeriförsök, men polisen ser att de kriminella just i de här bedrägerierna ofta riktar in sig på äldre personer. Många gånger leder det till fruktansvärda följder för den drabbade, exempelvis kan en pensionär blir av med hela sin pension.

– Vi vill uppmana alla som har äldre i sin närhet att prata med dem för att stärka deras förmåga att stå emot bedrägeriförsöken, säger Lotta Mauritzson.

För att komma tillrätta med brottsutvecklingen arbetar polisen i flera delar, bland annat brottsförebyggande för att förhindra att brott begås, samt med flera utredningsinsatser.

– Det är inte möjligt att utreda bort bedrägeribrotten, därför är det så viktigt att förhindra att de överhuvudtaget sker. Men även om bedrägeribrotten är svårutredda har alla som utsatts för brott rätt att få sina brott utredda så långt det är möjligt. Genom att anmäla brott ökar polisens möjlighet att se hur utbrett fenomenet är och sätta in rätt resurser, säger Lotta Mauritzson.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ifrån dig bankkort, och lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs mer på Polisens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: PROriks