Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Systrarna Lotta och Toya Westberg och Toyas son Toby firar pappa och morfar Arne Westberg på distans över häcken runt uteplatsen.

Systrarna Lotta och Toya Westberg och Toyas son Toby firar pappa och morfar Arne Westberg på distans över häcken runt uteplatsen. FOTO: Theresia Köhlin

Kategorier:
Vård & omsorg
Publicerad:

PROpensionären: Hur ska äldre få kontakt på distans under coronaepidemin?

Med dator, smart telefon, surfplatta och internet blir isoleringen under coronakrisen lättare att uthärda. Men pandemin gör den digitala klyftan synlig och nu höjs röster om att fler ska få hjälp att behärska moderna kommunikationsverktyg.

Det är Arne Westbergs 90-årsdag och utanför hans lägenhet på ett trygghetsboende i Hammarbyhöjden i södra Stockholm spelar en jazzkvartett Creole Love Call av Duke Ellington. Samtidigt dukas ett buffébord upp nära häcken som skiljer gården från Arnes uteplats.
Där innanför står han själv, på tryggt avstånd från barn, barnbarn ett barnbarnsbarn och annan släkt och vänner. Han bär en röd toppluva som ett av barnbarnen har köpt åt honom i Vålådalen i Jämtlandsfjällen. Förr om sensomrarna brukade han åka dit varje år och springa tillsammans med tre vänner. ”Kvartetten som sprang” kallade de sig, som en anspelning på Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes.

Sedan coronapandemin bröt ut och tvingade honom att isolera sig, tar han en daglig promenad på egen hand. Förutom att hemtjänsten kommer med mat varje dag sker alla hans sociala kontakter på distans. Som nu, över häcken, eller på telefon.
Arne tillhör den tiondel av Sveriges befolkning som varken är eller känner sig digitalt delaktig i samhället. Han förklarar att inget faktiskt kunde bekymra honom mindre.
– Men jag vet att jag är mer lyckligt lottad än många andra, säger han.
De uppvaktande familjemedlemmarna och vännerna på andra sidan häcken är en bekräftelse på det. Om andra människor ens har några nära och kära, är det ändå inte säkert att dessa finns i närheten, som för Arne.
Den som lever i den situationen kan ha stor nytta och glädje av digitala hjälpmedel, konstaterar 85-åriga Birgitta Jonsson som beskriver sig som datanörd. Hon är aktiv i organisationen Seniornet som bedriver pedagogisk verksamhet kring informationsteknik.
Själv använder hon i högsta grad digitala hjälpmedel för att upprätthålla kontakterna med omvärlden medan hon och maken isolerar sig i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm.
– Vi är isolerade men inte ensamma, vi har videosamtal med barn, barnbarn och goda vänner. Det funkar, men på ett annat sätt, säger hon.
Engagemanget för digital teknik väcktes när Birgitta Jonsson för några år sedan vårdades på sjukhus efter en stroke. Tack vare surfplatta, sociala medier och en bra trådlös uppkoppling kunde hon fortsätta ha sociala kontakter. Hon är övertygad om att detta hjälpte henne att bli bra snabbare.
– Jag låg på intensiven och när jag började vakna upp var det som en mardröm, jag hade blivit ryckt ur mitt vanliga liv och placerad på en plats där jag var ensam och kände mig som en helt annan människa.
Tack vare vännerna på Facebook återfördes hon till normaliteten och den trygga insikten om att inte vara helt utelämnad. Sedan dess är utbyggd tillgång till trådlöst internet på äldreboenden något hon argumenterar för på Twitter och i medierna.
Endast 77 procent av landets kommuner har minst ett äldreboende där de boende har tillgång till trådlöst internet, enligt en färsk undersökning från Socialstyrelsen. Andelen har ökat på senare år men Birgitta Jonsson tycker ändå att den är alldeles för låg.

Tillgång till internet är samtidigt inte den enda faktorn som avgör om en person är digitalt aktiv. För den som är ovan gäller det också att ta sig över den första tröskeln och faktiskt börja utnyttja möjligheterna som finns.
Birgitta Jonsson har märkt att många inte ser digitala apparater som hjälpmedel utan tror att de i sig ska bjuda på upplevelsen. Som exempel nämner hon en elektriker som nyligen berättade för henne att han precis hade gjort ett jobb på ett äldreboende.
– När han fixade med deras el märkte han att det satt en man där med sin dator och verkade sysslolös. Mannen berättade att han gillade att spela bridge och elektrikern frågade då om han spelade bridge på nätet, men det visade sig att mannen inte visste att man kan det, säger hon.
Tack vare elektrikern upptäckte mannen vad han faktiskt kan göra med sin dator. Nästa gång han kom dit var mannen i full gång med spelandet och hade till och med hittat sina gamla bridgevänner från förr på nätet.
Problemet innan dess var att mannen inte fullt ut hade förstått att en dator i sig själv inte är intressant utan att det är det som den gör möjligt som är verkligt värdefullt.
Själv njuter Birgitta Jonsson av webbsända konserter från Berwaldhallen och virtuella konstvisningar under sin isolering.
– Väldigt många äldre fattar inte att en dator bara är ett redskap. De tror att man petar i den för att vara i datorvärlden, inte att man har den för att gå på museum.

Hur klyftan som lämnar många utanför den digitala gemenskapen ska överbryggas är något som alltid diskuteras, men sällan så intensivt som under coronakrisen.
Tillsammans med en anhörigförening i Malmö föreslår forskare vid Lunds universitet att äldreomsorgen ska förbättra äldres möjlighet till kontakt med anhöriga genom trådlös internetuppkoppling på äldreboenden, att det köps in surfplattor och att det ska finnas digitala ombud i personalen som kan stötta när tekniken ska användas.
Runtom i landet tas också olika initiativ i linje med förslaget för att bryta äldres isolering. I Krokom i Jämtland köper kommunen in surfplattor under parollen ”älska någon på avstånd”. Liknande görs i Lund medan Kalmar kommun inrättat ett digitalt mötesrum där äldre kan träffa familj och vänner.
Ett annat förslag är att äldre ska få hjälp med sin tekniska utrustning, efter kommunal biståndsbedömning. Precis som det redan går att få hjälp av kommunen med städning och matleveranser.
Lena Rosenberg är biträdande lektor vid sektionen för arbetsterapi på institutionen för neurovetenskap, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet, KI. Hon är en av forskarna bakom förslaget om biståndsbedömd teknikassistans, som de för fram i en artikel på KI:s hemsida.
Lena Rosenberg forskar om hur demenssjuka personer kan använda vardagsteknik. Hon är kritisk till att det är vanligt inom äldreomsorgen att istället göra väldigt specialiserade satsningar på teknik. Som exempel nämner hon försök med virtual reality. Hon anser att man borde prioritera hjälp med vardaglig teknik, så att de äldre kan kommunicera, hänga med i nyheter och ta del av underhållning.
– Man tar det inte på allvar, man skulle kunna använda den digitala tekniken mycket mer i vardagen, säger Lena Rosenberg.
Att inte vara digital är dock något som Arne Westberg, nyss 90 fyllda, tar med ro.
– Jag skriver för hand, jag använder inte ens skrivmaskin längre. I kraft av ålder har jag lagt av med allt sådant.

Dataprata
Gratistjänst för att komma igång med video, ljud och bild.
www.dataprata.se Länk till annan webbplats.

Seniornet
Föreningen på Kungsholmen i Stockholm, där Birgitta Jonsson i artikeln intill är aktiv, har en överskådlig guide.
www.kungsholmen.seniornet.se Länk till annan webbplats.

Seniorsurfarna
Utbildningsradions programserie går att se på nätet. Det femte avsnittet handlar om att ringa videosamtal.
www.ur.se Länk till annan webbplats.

Öppet arkiv
Klassiker ur Sveriges Televisions gömmor – från Hyland till Rederiet.
www.oppetarkiv.se Länk till annan webbplats.

SVT Play
Hela det aktuella programutbudet vid alla tidpunkter.
www.svtplay.se Länk till annan webbplats.

The Guardian
Den brittiska dagstidningen räknas till de bästa i världen. Till skillnad från de flesta andra nyhets-
sajter är tidningens webb helt öppen för den som inte är prenumerant.
theguardian.com Länk till annan webbplats.

Riksteatern play
Delar av repertoaren fritt tillgänglig.
riksteatern.se Länk till annan webbplats.

Moderna museet
Arrangerar ”soffvisningar” av sin samling och de aktuella utställningarna.
modernamuseet.se Länk till annan webbplats.

Berwaldhallen
Från Beethoven till Pippi Långstrump med Radiosymfonikerna.
www.berwaldhallen.se/play Länk till annan webbplats.

Dramaten
Här finns flera av pjäserna på den aktuella repertoaren fritt tillgängliga.
dramaten.se/play Länk till annan webbplats.

Poddtoppen
Överskådlig portal som tipsar om det bästa ur det strida flödet av poddar.
poddtoppen.se Länk till annan webbplats.

Bara prata
Tjänst för den som vill ha någon att prata i telefon med. På hemsidan finns nummer för den som vill prata enskilt med någon av tjänstens volontärer eller diskutera i grupp, till exempel om coronapandemin.
baraprata.se Länk till annan webbplats.

Text: Thord Eriksson