Teknik som ger äldre möjlighet att klara sig själva

PRO besökte Karlstad och studerade kommunens arbete med välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

PRO:s Åsa Lindestam och Christine Cars-Ingels undersöker hjälpmedel för äldre på Resurscentrum i Karlstad. Foto: PRO.

Välfärdsteknik, det brukar man kalla de hjälpmedel som ska bibehålla tryggheten, aktivitetsnivån, delaktigheten eller självständigheten för den som har en funktionsnedsättning, till exempel på grund av hög ålder.

En kommun som ligger långt fram på det området är Karlstad. Därför fick Värmlandskommunen på måndagen besök av PRO:s ordförande Åsa Lindestam och generalsekreterare Christine Cars-Ingels. I sällskap fanns de andra pensionärsorganisationernas ordföranden och SKR:s ordförande Anders Henriksson.

Syftet med besöket var att studera hur Karlstads kommun använder välfärdstekniska lösningar i äldreomsorgen. Med hjälp av teknik som gör att äldre klara fler vardagsysslor på egen hand, frigör man personalresurser, vilket är bra när man måste hushålla med pengarna. Men det ger också direkta fördelar för omsorgstagarna, som slipper vänta på hjälp och känner att de får behålla sin självständighet.

Inspirerande hjälpmedel

Måndagens studiebesök utgick från Resurscentrum vid Stadsträdgården i centrala Karlstad. Här finns många av kommunens förebyggande verksamheter inom vård och omsorg samlade, men också en träffpunkt, lunchrestaurang och andra resurser med äldres välfärd i fokus. En viktig del är de rum man inrett med olika tekniska hjälpmedel, där vem som helst kan komma och titta och testa. Här finns höj- och sänkbara köksskåp, fjärrströmbrytare, samtalsförstärkare och rullgardiner som styrs med rösten.

PRO:s Christine Cars-Ingels var imponerad av det hon såg:

–Det var spännande att pröva centrets smarta prylar och se deras modellhem med ny teknik. En stor uppfinningsrikedom som kan underlätta vardagen. Det finns fin potential med tekniken så länge den används personcentrerat och tas fram tillsammans med omsorgstagarna.

Oro i början

Karlstad har jobbat med att tillgängliggöra välfärdsteknik i snart tio år och har varit en av SKR:s ”modellkommuner” på området. En framgångsfaktor har varit samverkan med näringslivet, där den nya tekniken i slutänden ska produceras och utvecklas.

Men arbetet möttes inte av jubel från alla från början, berättade förvaltningsdirektören Gunilla Öberg.

–Vi mötte en del motstånd, bland annat från personal. Och från dem som skulle ta emot hjälpen fanns det viss rädsla, ännu mer hos anhöriga. Men välfärdstekniken ger så fina möjligheter. När vi hade dialog med många äldre började vi förstå att man villl vara självständig så länge man kan. Man föredrar att kunna göra saker via teknik och fortsätta vara självständig, hellre än att ta emot personell hjälp.

Trots att Karlstads kommun är en av landets främsta kommuner på det välfärdstekniska området, har man ingen önskan om att vara unik. Tvärtom efterfrågar kommunen mer nationell styrning, till exempel för att ta fram standardarer. Om företagen vet att det är samma krav i alla kommuner blir utvecklingsarbetet enklare.

Välfärdsrådgivare visar vägen

Den som avgör om tekniska hjälpmedel ska börja användas är i slutänden omsorgstagaren själv. Kommunen måste därför jobba aktivt med att informera, bland annat via sina välfärdsrådgivare – tjänstemän som har förutsättningslösa samtal med äldre och kan tipsa dem om hur man kan göra tillvaron enklare och tryggare.

På kommunens hemsida finns avdelningen ”En självständig vardag”, som visar vad man som invånare kan ta del av när det gäller smarta tjänster och produkter, men också om hur man själv kan bli mer digital. Ett sätt är då att boka en tid hos kommunens ”digitala vägledare”, som kan hjälpa till att förstå hur man ska bete sig eller hur man kan lära sig mer.

I slutet av dagen var PRO:s Åsa Lindestam nöjd med det hon fått se, särskilt när den digitala tekniken kan vara ett komplement snarare än en ersättning:

–Välfärdteknik är en del av framtiden men vi får inte underskatta det fysiska mötet. I det förebyggande stödet kan tekniken innebära en större självständighet som kan innebära en längre frihet för individen.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.