Ålderism när äldre nekas bolån

PRO:s ordförande uppmanar Finansinspektionen och DO att agera.

Även för den med god privatekonomi kan det vara svårt att få bolån när bankerna fokuserar på månadsinkomster. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos.

Redan från 60-årsåldern kan det bli svårt att få bolån, det har många PRO-medlemmar egna erfarenheter av. Nyligen berättade Svenska Dagbladet om Skandiabankens åldersspärr för bolåneansökningar: alla över 60 år som ansöker om bolånelöfte får automatiskt sin inkomst sänkt med 40 procent.

”Jag kan se att du har ansökt om ett lånelöfte. Från och med året du fyller 60 år så räknar vårt kreditsystem på 60 procent av din angivna inkomst. Vilket i ditt fall gör att det blir ett underskott i kalkylen”, skriver bankens kundtjänst till en 62-årig man enligt tidningsartikeln.

Ålderism att neka äldre bolån

Att äldre inte kan ta lån på samma villkor som yngre har fått PRO:s ordförande Åsa Lindestam att reagera. Nu har hon skickat en skrivelse till Diskrimineringsombudsmannen och Finansinspektionen och uppmanar dem att vidta åtgärder mot åldersdiskrimineringen.

”Att banker och kreditinstitut inte vill bevilja lån med hänvisning till den presumtiva gäldenärens ålder framstår som ålderism och även som åldersdiskriminering i rättslig mening”, skriver Åsa Lindestam.

Orättvist fokus på månadslön

I skrivelsen hänvisar PRO:s ordförande bland annat till Diskrimineringsombudsmannens egen årsrapport för 2024 Länk till annan webbplats.. Där framgår det att det kommer in en hel del anmälningar som gäller hur äldre missgynnas hos banker och andra låneinstitut.

Orättvisan handlar till exempel om att man fokuserar för mycket på månadsinkomsten och för lite på andra ekonomiska tillgångar. Det finns också fall där ett äldre par nekats bolån med motiveringen att banken inte vill behöva sälja deras bostad om en av dem avlider.

Problem för hela samhället när äldre inte får låna

Ålderismen på bolånemarknaden drabbar inte bara enskilda äldre. Det har dessutom negativa effekter för hela samhället, framhålls i skrivelsen. Pensionärer har ofta ett behov av att kunna anpassa sin boendesituation efter förändrade livsomständigheter, till exempel lägre inkomst eller om de blivit ensamstående. Ett sådant bostadsbyte gör att samhällets bostadsbestånd kan utnyttjas effektivare – om pensionären lämnar ett småhus med onödigt stor yta, kan en barnfamilj flytta in istället. Men en sådan flytt kräver tillgång till bolån.

Läs mer om PRO:s bostadspolitik här

Läs hela Åsa Lindestams skrivelse här Pdf, 210 kB.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.