PRO:are gav jämställdhetspris till fotbollsklubb

Ylva Thörn på besök när Internationella kvinnodagen firades på ABF-huset i Malmö.

PRO:s vice ordförande Ylva Thörn räcker över diplomet till FC Rosengårds Arshe Razwan. Längst till vänster Susanne Björkenheim, ledamot i samorganisationens styrelse i Malmö. Foto: PRO.

Internationella kvinnodagen kom tidigt till Malmö i år. Redan under torsdagen uppmärksammades den nämligen av PRO:s samorganisation i Malmö med ett öppet möte i jämställdhetens tecken. Ett 40-tal besökare hade trots ett strålande vårväder valt att bänka sig i ABF-huset på Spånegatan.

Jämställdhetspris till FC Rosengård

Efter kaffe och ostsmörgås gick dagens huvudnummer av stapeln. Det bestod i att PRO:s vice ordförande Ylva Thörn delade ut PRO:s lokala jämställdhetspris. I år gick det till fotbollsklubben FC Rosengård för sitt ”konkreta arbete för tjejers jämställdhet – på planen och i föreningens sociala arbete”.

Ylva Thörn har själv en bakgrund som fotbollsspelare i klassiska Åtvidabergs FF under det som kan beskrivas som pionjäråren i svensk damfotboll på 70- och 80-talet.

–Kvinnliga idrottare är fantastisk framgångsrika, men de har inte blivit det per automatik, utan det finns föregångare. De är de goda företrädarna vi behöver, så att nästa tjej kan tro på sin dröm, sa Ylva Thörn när hon räckte över priset till Rosengårds Arshe Razwan, projektledare för klubbens högläsningar och skolverksamhet.

Ylva Thörn lyfte också fram hur värdefull gåfotbollen blivit för äldre sedan den introducerades för några år sedan. Hon menade också att pensionärer kan vara en nyckel för att komma till rätta med ledarbristen inom breddidrotten – vilket också kan leda till mindre ofrivillig ensamhet bland de äldre.

Samtal om klimaträttvisa

Mötet fick också besök av Lisa Pelling, chef för Arena Idé, som talade om sin och Marika Palmér Riveras bok Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen Länk till annan webbplats., en bok som bygger på samtal med människor i småorter och på landsbygden. Vad krävs för att människor ska uppfatta klimatomställningen som önskvärd och rättvis?

Lisa Pelling berättade hur de besökt glesbygdskommuner runt om i Sverige och frågat vanliga människor, både unga och pensionärer, om vad som fungerar bra och dåligt i samhället och hur de ser på klimatfrågorna. En av slutsatserna var att oro för klimatförändringar inte är något storstadsfenomen utan finns överallt. Däremot finns det en osäkerhet på hur man ska klara av omställningen, och vem egentligen som har ansvar för den.

Samtliga närvarande besökare fick ett eget exemplar av boken och uppmanades av dagens samtalsledare Susanne Björkenheim att studera den och diskutera vidare. Och att döma av den engagerade diskussionen kommer de verkligen att göra det.

En grupp äldre kvinnor står i solskenet utanför en stor tegelbyggnad.

ABF-huset i närheten av Folkets park är klassisk mark för de lokala folkrörelserna. Foto: PRO.

Två kvinnor sitter på varsin stol med kaffekoppar i händerna.

Britt-Marie Bramer och Ingegerd Kristoffersson från PRO Pildammen satt på första bänkraden och lyssnade. Foto: PRO.

En möteslokal där en kvinna visar ett bildspel på en stor skärm.

Lisa Pelling berättade engagerat om människor hon intervjuat om klimatkrisen. Foto: PRO.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.