"Otroligt upprörande och allvarligt"

PRO kräver obligatoriska kontroller mot belastningsregistret efter ännu ett övergrepp inom äldreomsorgen.

Händer som håller i styret på en rullator.

PRO vill se bakgrundskontroller av dem som anställs inom äldreomsorgen, precis som för dem som ska arbeta med barn. Foto: Mostphotos.

TV4 avslöjar idag ytterligare ett övergrepp inom äldreomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den här gången är det 80-åriga Ylva som utsattes för övergrepp på ett äldreboende och inte blev trodd när hon sökte hjälp. Tidigare i höst berättade Elsa i Uppsala om att hon blivit våldtagen av en man som jobbade i hemtjänsten.

PRO:s generalsekreterare Christine-Cars Ingels deltog under eftermiddagen i TV4-programmet Efter fem och kommenterade det som inträffat.

–Det är så otroligt upprörande och allvarligt, och samtidigt så fantastiskt modigt av Ylva, och tidigare Elsa, att våga berätta, säger Christine Cars-Ingels i programmet.

Fallet med Ylva belyser ett större samhällsproblem. Studier visar att 10–15 procent av äldre kan ha upplevt någon form av våld, men mörkertalet är stort. Många äldre kvinnor rapporterar inte sin våldsutsatthet på grund av generationsbetingade normer och den enorma skam som ofta är kopplad till sådana brott. Att inte bli tagen på allvar av samhället eller bemötas med misstro gör situationen ännu värre för de drabbade.

PRO kräver kontroller av personal

PRO arbetar för att skapa en trygg och värdig äldreomsorg och ställer krav på konkreta åtgärder för att skydda äldre från våld och övergrepp:

  • Obligatoriska belastningsregisterkontroller för all personal inom äldreomsorgen.
  • Utbildning om våld mot äldre för alla yrkesverksamma inom sektorn.
  • Systematiska rutiner för att upptäcka och rapportera våld, inklusive att rutinmässigt ställa frågor om våld.
  • Förbättrade arbetsvillkor för personalen, som ofta arbetar under stress och bristande resurser, vilket påverkar deras möjlighet att skapa en trygg miljö för de äldre.

Att inte bli trodd förvärrar lidandet för många äldre som redan känner stor skam över att prata om övergrepp. För att förhindra framtida tragedier vill PRO se en förändring av attityder i samhället, så att äldre aldrig känner skam eller rädsla för att berätta om sina upplevelser. Samtidigt behöver kommunerna ta sitt ansvar för att säkerställa att alla utförare av äldreomsorg, både kommunala och privata, följer samma höga standard.

–Jag är rädd för att det kan finnas ett mörkertal, eftersom äldreomsorgen idag har den bristen att vi inte tar registerutdrag när vi anställer personal. Äldreomsorgen behöver ett kvalitetslyft. Vi behöver utbilda personalen. Vi behöver också fråga de äldre om de känner sig trygga. Det räcker inte bara att lyssna och råka höra någon berättelse, utan vi måste aktivt lyssna och fråga äldre om de har det bra, säger Christine Cars-Ingels i TV4.

Se intervjun i Efter fem här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du eller någon du känner har blivit utsatt för övergrepp, finns det stöd och hjälp att få:

  • Kvinnofridslinjen – Öppen dygnet runt på telefonnummer 020-50 50 50. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Socialtjänsten i din kommun – Erbjuder stöd och hjälp till utsatta och deras anhöriga.
  • Tantjourer och kvinnojourer – Lokala organisationer som ger stöd till utsatta kvinnor och äldre.
  • Polisen – Ring 114 14 för att anmäla brott eller 112 i akuta situationer.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.