Många exempel på ålderism i ny rapport

Pensionärer blir diskriminerade i arbetslivet, i butiker och i sjukvården enligt Diskrimineringsombudsmannens årsrapport.

Två äldre kvinnor går i en park med gåstavar.

Svensk lagstiftning räknar upp sju olika diskrimineringsgrunder, varav ålder är en. Foto: Mostphotos.

Åldersdiskriminering, eller ålderism, är något som många pensionärer har råkat ut för. Äldres erfarenheter värdesätts inte, fler och fler som närmar sig pensionsåldern får svårare att hitta jobb, och fördomar om äldre gör att man inte bemöts som den individ man är. PRO arbetar sedan länge med att få till en kraftfull lagstiftning mot åldersdiskriminering som omfattar alla samhällets områden.

Diskriminering i arbetslivet vanligast

I dagarna har Diskrimineringsombudsmannen, DO, presenterat sin årliga rapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I den berättar myndigheten mer om de nästan 4 000 anmälningar om diskriminering som kommit in under det gångna året.

Analysen är kompletterad med enkätundersökningar, som bland annat visar att fem procent av alla svenskar över 65 år har utsatts för diskriminering de senaste 12 månaderna.

Diskriminering utifrån ålder är en av de vanligaste orsakerna bakom en anmälan till DO. En del av dem gäller ungdomar, men oftast handlar det om personer från 60 år och uppåt. De flesta anmälningarna gäller arbetslivet, följt av hur man behandlas som konsument och med bemötandet inom hälso- och sjukvården på tredje plats.

Digitala tjänster utesluter äldre

Digitaliseringen är ett återkommande problemområde, visar DO. Anmälningar kan till exempel handla om att man som kund måste använda specifika digitala tjänster för att kunna boka en tid eller en biljett. Det kan också förekomma krav på digital legitimation, fastän det är välkänt att många äldre pensionärer inte använder sådana.

Klagomålen inom sjukvården kan handla om att äldre patienter upplever att de fått ett nedlåtande bemötande, eller att vissa saker tagits för givna bara på grund av deras födelseår.

DO avslutar sin rapport med ett antal rekommendationer. Man vill bland annat att det lagliga skyddet mot diskrimineringen ska stärkas, men också att stödet till civilsamhället ökar, särskilt till organisationer som samlar och företräder personer som ofta utsätts för diskriminering.

Läs DO:s rapport här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du råkat ut för åldersdiskriminering och vill anmäla det? Läs mer här på DO:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.