13 september 2024
Ska AP-fonden öppnas för eget pensionssparande?
Det har kommit ett nytt politiskt förslag om att enskilda ska kunna omvandla lön till pensionssparande i en statlig pensionsfond. PRO:s Joel Stade analyserar.
I rapporten från en socialdemokratisk arbetsgrupp kan man läsa följande förslag:
”Pensionssparandet föreslås reformeras genom att öppna upp Sjunde AP-fonden och premiepensionssystemet för egna avsättningar.”
Det socialdemokratiska partiet har bedrivit ett politikutvecklingsarbete och en av de elva grupper som utfört arbetet har presenterat förslag om pensionssystemet. Ett av förslagen är alltså att göra det möjligt för människor att göra egna avsättningar till premiepensionen, utöver den avsättning som är obligatorisk.
Hur fungerar premiepensionen?
Låt oss ta det från början. Premiepensionen är den fonderade delen av det allmänna pensionssystemet. Varje månad tas 2,5 procent av löntagarnas pensionsgrundande inkomst och går till individens premiepension. 6,4 miljoner svenskar har pengar i premiepensionssystemet – hisnande 2 560 miljarder kronor var marknadsvärdet på spararnas innehav. I premiepensionssystemet kan spararna själva välja i vilka av systemets omkring 450 fonder som pensionspengarna ska investeras i.
Det finns ett det statligt förvalsalternativ i systemet som heter AP7 Såfa där sparare kan välja att investera sina pengar. Det är också där pengar hamnar om spararen inte valt att göra något val. AP7 Såfa investerar i hög grad i den globala aktiemarknaden – 66 procent i Nordamerika och bara 16 procent i Europa.
Vad är Sjunde AP-fonden?
Sjunde AP-fonden, ofta förkortat AP7, är en statlig myndighet som sedan premiepensionssystemet infördes år 2000 har i uppdrag att förvalta premiepensionspengar åt svenska folket. Det hör till saken att AP7 varit väldigt framgångsrika i att förvalta spararnas pengar. Under premiepensionssystemets 24-åriga historia har AP7 ökat med 576 procent och de privata fonderna i systemet med i genomsnitt 281 procent.
Vad innebär det då att ”öppna Sjunde AP-fonden för egna avsättningar”? Som jag förstår det innebär det att den enskilde får rätt att frivilligt öka avsättningen till premiepensionen och Sjunde AP-fonden utöver de 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten som gäller i dag. I klartext betyder det lägre lön i dag och ett större tillgodohavande på fondkontot i premiepensionen.
Löneväxling i tjänstepensionen
Man kan notera att en liknande modell för att växla lön mot pensionssparande redan finns för vissa på arbetsmarknaden. Privatanställda tjänstemän som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal har avtal om tjänstepension – antingen ITP1 eller ITP2 – som ger möjlighet till löneväxling, alltså att en större del av lönen sätts av till tjänstepension.
Det socialdemokratiska förslaget skulle utgöra en sådan möjlighet för alla löntagare, men i premiepensionssystemet i stället för i tjänstepensionen.
För- och nackdelar med att öppna AP7 för eget sparande
Förslaget från Socialdemokraterna är värt att utreda vidare, enligt min mening. Här finns både för- och nackdelar, risker och möjligheter.
En uppenbar fördel är att det skulle erbjuda alla löntagare en billig sparform. Att pensionsspara privat kan vara väldigt dyrt. Banker och andra som erbjuder sparande tar ofta en hög avgift, som knaprar på kapitalet oavsett om det stiger eller krymper. En vanlig avgift för en indexfond som investerar globalt är 0,35 procent och för en aktivt förvaltad globalfond 1,38 procent, enligt en mätning från Finansinspektionen. Avgiften i AP7 Såfa är 0,04–0,05 procent, vilket är extremt lågt i sammanhanget.
Omkring tio procent av löntagarna arbetar på arbetsplatser utan kollektivavtal och saknar därför tjänstepension. För denna grupp kan det vara särskilt viktigt att spara till pensionen på annat sätt. För de som har tjänstepension sätts vanligen 4,5 procent av inkomsten av varje månad. Blir det möjligt att spara extra i Sjunde AP-fonden kan personer utan kollektivavtal i stället sätta av 4,5 procent av lönen där utöver de vanliga 2,5 procenten. 7 procent i stället för 2,5 procent av bruttoinkomsten, alltså.
En nackdel med att sätta av extrapengar till premiepensionen är att pengarna är inlåsta fram till pensionen. När du väl går i pension kan inte pengarna tas ut som en klumpsumma eller under några få år, utan utbetalningen är vad som kallas livsvarig. Det innebär att sparat kapital kan ”brinna inne”.
Färre skattekronor men mer konkurrens
En annan nackdel som är svår att värdera är att den beskattningsbara inkomsten minskar om avsättningen till premiepensionen blir större. Det betyder färre skattekronor till det allmänna och mindre resurser för välfärden. Förvisso kommer det sparade kapitalet att beskattas när det en gång betalas ut, men det kan dröja decennier.
Den privata branschen för sparande är föga förvånande kritisk till det socialdemokratiska förslaget. Vd:n för Fondbolagens förening säger i en intervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att det är ”det är en dålig idé att använda statliga monopol till att utmana den privata sektorn”. Jag är inte alls så säker på det. Med tuffare konkurrens kan avgifterna bli lägre och det gynnar spararna.
Den stora risken med förslaget att öppna upp Sjunde AP-fonden är att ökade individuella avsättningar blir ett alternativ till att verkligen förbättra pensionssystemet. Här finns en risk att ansvaret för pensionen helt flyttas till individen, i stället för att politikerna fattar beslut som innebär högre pension.
Läs mer om Sjunde AP-fonden Länk till annan webbplats.
Läs mer om avgifter på fondsparande på Finansinspektionens hemsida Länk till annan webbplats.
13 september 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan