20 mars 2024
Tänk på det här om du vill bli jobbonär
Många vill fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension – bli en jobbonär. Något som ofta beskrivs som en trend. Men det finns saker att tänka på innan man börjar extraknäcka.
Ingen borde vara tvungen att jobba för att dryga ut pensionen. För många är det dessutom omöjligt att fortsätta. Men för den som både kan och vill, finns det tydliga fördelar med att fortsätta jobba samtidigt som man tar ut pension.
Nästan varannan 67-åring, var tredje 70-åring och var femte 75-åring gör det, visar en undersökning från Alecta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det kan till exempel ske genom att man går ner i arbetstid från det jobb man redan har, eller att man skaffar sig nya extraknäck. Motivet är oftast att pensionen inte räcker till.
Mår bra av att arbeta
Men det handlar inte bara om inkomsterna. Det finns också ett behov av att känna sig behövd, visar en studie från Högskolan i Jönköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Många uppger också att de helt enkelt mår bra av att arbeta.
Flest jobbonärer finns naturligt nog i 65-66-årsåldern. Sedan minskar antalet ganska snabbt. Vid 80 års ålder förvärvsarbetar bara fem procent av kvinnorna och tolv procent av männen.
Fyra av tio vill bli jobbonärer
Pensionsmyndigheten lät nyligen Demoskop fråga pensionssparare om de tror att de kommer att sluta arbeta helt när de börjar ta ut pension, eller fortsätta arbeta. 40 procent svarar att de tänker arbeta och ta ut pension samtidigt. Det är en ökning jämfört med 2021 då andelen var 33 procent.
Och att det finns en efterfrågan på pensionärers arbetskraft är tydligt. Under pandemin gjorde pensionerad vårdpersonal stora insatser. Det finns numera också flera specialinriktade jobbförmedlingar för pensionärer, som Veteranpoolen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Veterankraft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Planera din tid som jobbonär
Vad ska man då tänka på om man tänker sig en tillvaro som jobbonär?
- Prata med din arbetsgivare i god tid innan du vill börja ta ut pension. Att gå ner i arbetstid är alltid en förhandlingsfråga. Man har rätt enligt LAS att ha kvar sitt jobb tills man fyller 69. Efter det krävs inte längre sakliga skäl för att bli uppsagd.
- Planera hur du vill ta ut den allmänna pensionen. Den börjar inte komma automatiskt, utan när du bestämmer. Den kan tas ut med 25, 50, 75 eller 100 procent och det går att ändra sig när som helst.
- Ännu viktigare är att planera sin tjänstepension, för den är inte lika flexibel. Hittills går det inte att stoppa eller ändra utbetalningen av en tjänstepension som väl börjat betalas ut. Ändringar är dock på gång. För en jobbonär kan en så kallad livsvarig tjänstepension vara klokt - då kommer det mindre pengar varje månad, men å andra sidan kommer den så länge man lever. Man kan också vänta med utbetalningarna helt. Risken är annars att inkomsten blir väldigt hög under några år, för att sen bli mycket lägre.
- Från januari det år du fyller 67 betalar du lägre skatt både på pension och lön. Ha med det i beräkningen – liksom om du kommer att komma upp till gränsen för statlig skatt. Tänk också på att om du fortsätter att jobba, så fortsätter du också att betala in till din allmänna pension. Tjänstepensionsinbetalningarna har dock ofta en övre åldersgräns – där behöver man se efter vad som gäller hos det egna tjänstepensionsbolaget.
20 mars 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan