A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Medlemsförmåner

Vi vinner på möte över generationerna

Under inspirationsdagen fördes många samtal mellan PRO:are och ungdomsfullmäktigeledamöter. Foto: Arda Eken, Sveriges Ungdomsråd

Äldre och yngre har mycket att vinna på att samarbeta i kommunerna, exempelvis i frågor som rör boende, gemenskapslokaler och fritidsaktiviteter. Det tycker PRO och Sveriges Ungdomsråd som träffades i helgen.

2014-05-19 Ungdomsfullmäktigeledamöter från hela landet och PRO:are från Värmland och Örebro län samlades i lördags i Karlskoga.

- Vi hade en enormt fin lördag som gav mycket mersmak, berättar Lisbeth Staaf Igelström i PRO:s riksstyrelse.

Hon fick inledningsvis tid att presenterade PRO för ungdomarna.

- De blev imponerade över hur välorganiserade vi var och ville gärna samarbeta med oss ute i kommunerna. De tyckte det var fel att pensionärer betalar mer i skatt och ville driva boendefrågan tillsammans med oss, berättar hon.

Gemensamma fritidsgårdar

Både yngre och äldre är i behov av att det byggs mindre hyreslägenheter. En annan fråga som diskuterades var hur yngre kunde få mer kontakt med äldre.

- Ungdomar skulle kunna gå ut med äldre på särskilda boenden. Vi skulle också kunna ha gemensamma fritidsgårdar och aktiviteter som frågesport, boule och kultur, berättar Lisbeth.

Många aha-upplevelser

Efter PRO presenterade Sveriges Ungdomsråds ordförande Hanna Nyberg sin organisation. Mimmi Thorneus från Rädda Barnens Ungdomsförbund berättade om åldersmaktordningen. Och Elliot Edberg från Anti-Diskrimineringsbyrån i Uppsala informerade om åldersdiskriminering.

- Vi fick många aha-upplevelser. De visade på bra exempel och vi kom fram till att vi behöver prata om detta och ifrågasätta mer, berättar Lisbeth. 

Läs PRO:s och Sveriges Ungdomsråds debattartikel 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.