Föreninsglivets eldsjälar – nu prisas de på Föreningsgalan
Nu är det inte många dagar kvar tills vi slår upp dörrarna till Föreningsgalan. Är du redan nu nyfiken på pristagarna? Jörgen Olsson, Ann-Kristin Hansson och Tommy Rosenqvist är tre eldsjälar i Malmös föreningsliv som utmärkt sig och gjort skillnad för Malmös föreningsliv. Läs intervju med pristagarna!
Här är föreningarna och eldsjälarna som prisas under Föreningsgalan
Jörgen Olsson, Ann-Kristin Hansson och Tommy Rosenqvist – tre eldsjälar som utmärkt sig och gjort skillnad för Malmös föreningsliv. Nu hyllas de tillsammans med en rad andra föreningar och föreningsmedlemmar under Föreningsgalan den 4 oktober.
Tommy har varit engagerad i Malbas sedan starten 1975, och han är även involverad som ledare på Malmö Idrottsgymnasium och idrottsgrundskolan, samt i evenemang som föreningen genomför.
– Det är glädjande och hedersamt att få denna utmärkelse och det ger mig energi för framtiden i min roll som ledare. Vi har i Malmö många föreningar och ideella ledare som skapar möjlighet till fritidssysselsättning för både unga och vuxna, säger Tommy om att utses till ”Årets Eldsjäl idrott”.
Är din förening rustad för kris- och konflikthantering?
Med stöd från fritidsnämnden erbjuder Föreningspool Malmö utbildningsinsatser kopplade till kris- och konflikthantering. Målet är att skapa bättre förutsättningar för anställda och ideellt engagerade i Malmös föreningsliv att möta olika kris- och konfliktsituationer. Alla utbildningar och föreläsningar är kostnadsfria för föreningar som är registrerade hos fritidsförvaltningen!
”Konflikthantering, medling och lågaffektivt bemötande” den 21 november är en skräddarsydd föreläsning och workshop för anställda, föreningsledare och andra ideellt engagerade som vill lära sig mer om konflikthantering, medling och lågaffektivt bemötande.
Den 28 november erbjuder RF SISU Skåne tillsammans med Föreningspool Malmö Rädda Barnens utbildning ”Lugna, Lyssna, Stärk”, om hur vuxna kan stötta barn i akut kris efter allvarliga händelser i samhället och under samhällskriser.
12 december berättar Stefan Olsson om vad du absolut inte ska göra i ett krisläge. Syftet med lunchföreläsningen ”Krishanteringens sju dödssynder” är att ge ett omvänt perspektiv för att på så sätt öka inlärningen.
Nu hittar du evenemangsansökan i bokningssystemet Rbok. Det betyder att fritidsförvaltningens alla ansökningar kommer finnas samlade på ett och samma ställe.
I stället för ett formulär kommer ärendet nu att läggas som en Rbok-ansökan, vilket kommer underlätta för föreningar. Vill du veta mer eller har frågor? Hör då av dig till evenemangfritid@malmo.se.
Tillgängligt bad året om – med stöd från föreningar
Den nya bryggan och rampen intill Öresunds Funkis har byggts om för att underlätta för personer med rörelsehinder att kunna ta sig i och ur vattnet. Under projektet har flera föreningar för personer med funktionsnedsättningar varit med och gett råd om hur bryggan och rampen ska vara utformad. En viktig del för att säkerställa att de möter behoven som finns.
Några som är flitiga året runt-badare är medlemmar från föreningen DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet). Två gånger i veckan bokar de bastun på Öresunds Funkis för att gemensamt bada och basta.
Har din förening vunnit SM-guld eller nått internationella framgångar i form av EM-, VM- eller OS-medalj under 2024? Glöm inte att meddela Idrottsenheten så att ni får en inbjudan till den årliga hyllningen. Idrotterna måste tillhöra Riksidrottsförbundet och gäller endast seniormästerskap.
Anmäl föreningens mästare i formuläret via länken nedan.
Årets Ordförandekonferens genomförs tisdag den 12 november kl. 17.00-20.00. Mer information kommer!
Kommande utbildningar
Det finns en mängd olika utbildningar som din föreningar kan delta i. En del är obligatoriska för att föreningar ska kunna söka bidrag/stöd och registreras på olika nivåer. Det finns också utbildningar som erbjuds för inspiration och vidareutbildning. Alla utbildningar är gratis för föreningar som är registrerade hos fritidsförvaltningen.
2
oktober
2 oktober 17.30-20.30 |
Kassörskunskap Årsbokslut
Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment
och riktar sig främst till kassörer och förtroendevalda som vill lära sig mer
om hur man gör ett årsbokslut. Utbildningen ges av Föreningspool Malmö. Anmäl dig till utbildningen Kassörskunskap Årsbokslut
15
oktober
15 oktober 2024 18.00-20.00 |
Hur skapar vi trygghet för barn i föreningslivet?
Utbildning för dig som är ledare inom föreningslivet. Fokus för utbildningen är att ge kunskap och konkreta verktyg för att skapa trygghet för barn och unga i din förening.Läs mer och anmäl dig.
16
oktober
16 oktober 17.30-20.30 | Styrelsekunskap
Kursen riktar sig till nya styrelsemedlemmar utan större
erfarenhet av styrelsearbete och kursen ger en grundläggande utbildning i
föreningskunskap. Utbildningen ges av Föreningspool Malmö. Utbildningen ges
även 5 nov och 27 nov. Anmäl dig till utbildningen Styrelsekunskap
22
oktober
22 oktober 2024 kl. 17.30-09.45 |
Likarätt i föreningslivet
Utbildningen ger er förening verktyg och grundläggande kunskaper om normer, jämställdhet och antidiskriminering. Ni får möjlighet att dela med er av egna erfarenheter och lära av andra föreningsaktiva.Läs mer och anmäl er.
23
oktober
23 oktober
17.30–20.30
| Praktisk bokföring i förening
Utbildningen är obligatorisk för föreningar som vill bli en
bidragsberättigad förening enligt Fritidsnämndens föreningsstöd. Ledamot/kassör
eller annan ansvarig för ekonomin ska medverka. Utbildningen ges av
Föreningspool Malmö. Utbildningen ges även den 13 nov och 19 nov. Anmäl dig till utbildningen Praktisk bokföring i förening
24
oktober
24 oktober 2024 | Brandskyddsutbildning
Utbildningen riktar sig främst till föreningar som äger/hyr en lokal. Här ökar vi kunskapen kring brandrisker, brandförebyggande åtgärder, utrymningsvägar med mera för en säker miljö för era föreningsaktiviteter. Ges även 4 november. Läs mer och anmäl dig.