STEKTA FLÄSKRULLADER
STEKTA FLÄSKRULLADER MED VÄSTERBOTTENSOST
( ÅRETS NATIONALRÄTT 1997)
RECEPT
Fläskrullader (4pers)
600gr fläskhare (utskuren välputsad fläskkotlettrad utan fett och senor)
Fläskharen kan med fördel bytas mot fläskfile.
120 gr västerbottenost
30 gr smör
2 msk matolja till stekning
Salt och några varv vitpeppar från kvarn
Samt vetemjöl för att mjöla in rulladerna.
SÅS
2 dl astrakancider, eller annan halvtorr cider
2 dl vispgrädde
2 msk finstrimlade persiljeblad
Salt och några varv vitpeppar från kvarn
ROTFRUKTSMOS
120 gr skalad kålrot
120 gr skalad rotcelleri
140 gr skalad morot
50 g skalad lök
120 gr skalad potatis
60 gr smör
1 tsk salt
RÅRÖRDA LINGON
2 dl lingon
2 msk socker
TILLREDNING
Skär köttet i 12 bitar ca 50 gr/st
Skär osten i stänger 1x1x3cm
Platta ut köttbitarna till 2 mm tjocklek.
Detta går lättast om man lägger köttbiten mellan 2 st plastpåsar innan man bankar ut dem.
Salta och peppra och lägg på oststången på främre kortsidan av varje köttskiva. Vik in ca 1 cm av köttets långsidor så att osten inte rinner när den smälter. Rulla ihop rulladerna vänd rullarna i vetemjöl och stek dem gyllenbruna i smör och olja ej på för hög värme ca 10 minuter. Börja att steka rulladerna med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig. Rulla rulladerna då och då under stekningen gång. Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller kastrull.
ASTRAKANSÅS
Häll cider i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka ihop tills det återstår ca 1 dl. Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka några sekunder. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar. Sila sedan såsen över rulladerna. Värm rulladerna i såsen.
ROTFRUKTMOS
Skär rotfrukterna i 1 cm stora tärningar. Lägg alla grönsakstärningarna- förutom potatisen.
Fyll vatten så att det precis täcker. Salta och koka under lock ca 10 minuter, tillsätt sedan potatisen och koka ytterligare i 15 minuter. Häll av spadet i en kopp. Blanda smöret med de kokta rotfrukterna, mosa dem och vispa sedan moset med en elvisp så att moset blir luftigt, tillsätt ev mer spad. Smaka av och tillsätt ev mera salt om det behövs.
RÅRÖRDA LINGON
Rensa och skölj bären. Låt de rinna av ordentligt. Lägg bären i en bunke och tillsätt sockret. krossa dem med en kraftig balongvisp eller liknande. Rör till sockret smält.
Lingonen kan förberedas i förväg.
UPPLÄGGNING OCH SERVERING
Lägg upp rulladerna på tallrikar med såsen, strö över den strimlade bladpersiljan och lägg en klick rårörda lingon samt rotfruktsmoset, vid sidan av.
Du har skapat en garanterat festmåltid. Ett gott rödvin till är inte att förakta.
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan