Klassisk räkcocktail

Ingredienser

Räkcocktail

– 500 g oskalade räkor

– 7 cm gurka

– 4 gröna sparrisar

– 1 avokado

– 1 dl hackad isbergssallad

– 5 körsbärstomater

– 2 ägg

– färskpressad citronsaft från ungefär 1/2 citron

Garnering

– gräslök

– dill

– salt och peppar

Rhode Islandsås

– 1½ dl majonnäs

– 1½ dl gräddfil

– ½ dl chilisås av ketchuptyp

– 3 droppar tabasco

– 1 krm salt

– 1 tsk konjak, eventuellt

Gör så här

1.

Börja med att koka äggen, cirka 8 minuter. Skala räkorna, ställ sedan åt sidan.

2.

Såsen: Blanda alla ingredienser, eventuellt konjak, i en skål. Låt med fördel stå och dra i kylen en stund så alla smaker kommer fram.

3.

Skär av en bit av isbergssalladen och hacka i mindre bitar. Som till tacos ungefär. Dela körsbärstomaterna i kvartar och dela gurkan i mindre bitar.

4.

Dela, gröp ur och tärna avokadon. Skiva sparrisen i cirka 0.5 cm breda skivor. Spara den fina toppen och garnera med om du vill, eller skiva även den.

5.

När äggen svalnat, skala dem och dela i båtar.

6.

Uppläggning: Ta fram fyra fina mindre glas. Lägg salladen i botten, strö över gurka, avokado, körsbärstomater och sparrisbitarna. Lägg på två–tre äggbåtar på grönsakerna, lite åt sidan, ta sedan en liten näve räkor och lägg uppe på.

7.

Lägg en klick Rhode Islandsås så lite sås hamnar på räkorna och lite rinner ner mot grönsakerna. Toppa med pressad citronsaft, hackad gräslök och dill. Smaka upp med salt och peppar om så önskas.

Kockens tips

Om man föredrar att koka sparrisen går det även bra, men tänk då på att låta dem svalna innan servering

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.