Samhällsinformation

Samhällsinformation för pensionärer i Arvika.
Viktig information om pension, hyrestillägg,
vård, omsorg och boende.
Varje sida har kort information och sedan en länk
till informerande myndighet, landstingets eller
eller kommunens hemsida.
För viss information krävs digital ID-handling.
Företrädesvis användes Mobilt Bank-ID som kan fåspå er Bank antingen via internetbank eller går ni till bankkontoret och begär ett sådant. du berätta om din förening eller verksamhet.

Älderomsorgen

På kommunens sida om "Omsorg och hjälp" hittar du, hjälp i hemmet, särskilt boende, att bli äldre,
anhöringsstöd. klicka här Länk till annan webbplats.

Vårdguiden

På E-tjänster kan du läsa din journal hålla koll på dina läkemedel och kontakta din vårdcentral, klicka här
Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
För att logga in på e-tjänster krävs att man har digitalt ID och helst Mobilt Bank-ID.
Du kan även få råd under rubriken "Fakta och råd" om olika symtom och sjukdomar, klicka här Länk till annan webbplats.

Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten har en egen sida för
pensionärer som ger en komplett information.
Klicka för att nå sidan.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

För att se sin pensionsutbetalning, ansöka om
bostadstillägg och äldreförsörjning eller
ändra skatteavdraget på pesionen måste
man logga in på "Mina sidor" på pensions-
myndigheten. För detta krävs att men har
digitalt ID och hellst Mobilt Bank-ID.

Experternas tips för att stärka ekonomin för pensionärerna

Pensionärer drabbas hårt av kostnadsökningar – expertens tips för att stärka ekonomin

Publicerad: 18 september 2023, 15:15 PRIVATA AFFÄRER

Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh har samlat några tips på hur man kan stärka ekonomin som pensionär.

Ett genomsnittligt pensionärspar lägger nu tre fjärdedelar sin disponibla inkomst på boendeutgifter, visar beräkningar från Länsförsäkringar. Bolagets pensionsekonom Trifa Chireh ger några handfasta tips på hur man kan stärka ekonomin som pensionär.

I år väntas boendeutgifterna, inklusive matkostnader, uppgå till 14 065 kronor per månad för en genomsnittlig pensionär i Sverige, enligt Länsförsäkringars beräkningar. För bilägarna sväller månadskostnaden till 16 985 kronor.

Rensat för utgifterna att ha bil har den totala månadsutgiften ökat med nära 1 900 kronor jämfört med förra året och runt 3 500 kronor från 2021-års nivåer.

“Den stora bulken av kostnaderna utgörs av livsmedel men det är räntorna som bidrar mest till kostnadsökningarna”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Boendekostnaderna uppgår nu till 103 procent av pensionen för ett genomsnittligt singelhushåll. Det är en ökning med 12 procentenheter jämfört med 2022, och 20 procentenheter mot 2021, baserat på bolagets beräkningar.

För ett pensionärspar utgör samtidigt boendeutgifterna för tre fjärdedelar, eller 75 procent, av deras disponibla inkomst.

“Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget med förslaget om sänkta skatter. Då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner känns 283 kronor per månad i skattelättnad inte till mycket stor hjälp”, kommenterar Trifa Chireh.

Nästa år väntas hushållens kostnader sjunka något, men fortsatt ligga på en högre nivå än 2022 och 2021. Trifa Chireh har därför samlat några tips på hur man kan stärka sin ekonomi som pensionär (se faktaruta längre ned).

Bland annat pekar hon på att den som äger en bostad som ökat i värde kan göra en omvärdering för att sänka belåningsgraden och slippa amorteringskravet.

Pensionsekonomens bästa tips för att stärka ekonomin

– Planera veckans måltider efter rabatterbjudanden och handla även på andra livsmedelskedjor än det du är van vid. Har du en månadslön efter skatt som understiger 11 190 kronor per månaden kan du söka medlemskap i vissa livsmedelsbutiker för att kunna handla mat billigare.

– Omvärdera din bostad- om du har haft den länge för att slippa amorteringskravet. Om din bostad har ökat i värde så kan det innebära en lägre belåningsgrad och därmed en lägre amortering. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta de stigande boräntorna.

– Har du tomma rum över i bostaden eller en stuga som ingen använder längre kan du hyra ut och få in en extra inkomstkälla. Det är ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad. kom ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas, läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.

– Ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner och höj din pension med både 5 och 10 procent. Kontakta ditt pensionsbolag.

Ansöka om bostadstillägg

För att ha rätt till bostadstillägg som pensionär behöver du bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension inklusive din premiepension. Hela din ekonomi tas med i beräkningen.

Vilket år du är född avgör när du tidigast kan ansöka. Är du född 1958 eller 1959 behöver du vara 66 år eller äldre när du ansöker. Är du född senare kommer andra åldrar gälla för dig.Pensionsåldrar och riktålderLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Är du gift eller sambo ska ni ansöka gemensamt oavsett om din partner är yngre och/eller inte tar ut hela sin allmänna pension.

När du ansöker om bostadstillägg prövar vi alltid om du också har rätt till äldreförsörjningsstöd. Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd även om du inte kan få allmän pension.

Ansök om bostadstillägg

Logga in med din e-legitimation. Är du gift eller sambo och bor tillsammans behöver ni båda signera ansökan. Ansökan gäller även för äldreförsörjningsstöd.

Anhörig kan vara behörig att ansöka åt någon annan med sin e-legitimation.

Ansök som anhörigLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Bra att veta
  • Många som ansöker får avslag, ta därför reda på om du kan ha rätt till bostadstillägg innan du ansöker.
  • En komplett ansökan ger snabbare beslut. Tänk på att svara på alla frågor i ansökan och att lämna aktuella uppgifter. Du ansöker enklast på webben.
  • Du som saknar e-legitimation kan ansöka via blankett, besöka ett servicekontor eller kontakta oss för att få hjälp. Du kan även ta hjälp av en anhörig.

Innehåll

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.