1 oktober 2024
Gifter i maten - myt eller verklighet?
Det finns många myter om vad som är giftigt i maten och hur länge man kan förvara den. Nu fick vi reda på hur det egentligen är.
1 oktober var vi 23 medlemmar som fick lyssna till toxikologen Lilianne Abramsson Zetterberg som tidigare arbetat på Livsmedelsverket. Hon har forskat mycket på olika innehåll och tillsatser i mat som vi köper och kunde vända upp och ner på en del myter.
All mat som säljs inom EU har väldigt hårda restriktioner när det gäller tillsatser som skulle kunna ge hälsofarliga effekter vid normala mängder. Det betyder att mat som är producerad i andra länder inte är skadligare än de svenskproducerade. Men många väljer ändå svenskproducerat för att vi vet att tex djurhållningen är bra i Sverige och att vi vill stödja den inhemska produktionen.
Däremot har man sett att tex ris (det mesta produceras i länder med mycket tungmetaller i marken) fortfarande har det kvar när vi köper det. Ett tips är att koka riset med ”för mycket vatten” och hälla av överflödsvattnet när riset är färdigkokt.
Mycket av maten vi förvarar i kylskåp och frys, håller oftast betydligt längre än angivet datum. Är man tveksam, får lukt och smak avgöra om det är bra att äta. Magert kött som är väl paketerat, kan ofta förvaras flera år i frysen.
Det finns fortfarande förhöjda ceciumvärden på vissa platser efter Tjernobylkatastrofen men Lillianne ansåg inte att det på något sätt var hälsofarligt vid normal förbrukning.
Innan genomgången fick lite info om föreningens närmast planerade aktiviteter där vi avslutar 2024 med julbord (troligen på Latitud 59) någongång i december.
1 oktober 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan