Gifter i maten - myt eller verklighet?

Det finns många myter om vad som är giftigt i maten och hur länge man kan förvara den. Nu fick vi reda på hur det egentligen är.

Lilianne berättade hur mycket Tjernobyl-katastrofen fortfarande påverkar. Foto: Roger Söderbom

1 oktober var vi 23 medlemmar som fick lyssna till toxikologen Lilianne Abramsson Zetterberg som tidigare arbetat på Livsmedelsverket. Hon har forskat mycket på olika innehåll och tillsatser i mat som vi köper och kunde vända upp och ner på en del myter.

All mat som säljs inom EU har väldigt hårda restriktioner när det gäller tillsatser som skulle kunna ge hälsofarliga effekter vid normala mängder. Det betyder att mat som är producerad i andra länder inte är skadligare än de svenskproducerade. Men många väljer ändå svenskproducerat för att vi vet att tex djurhållningen är bra i Sverige och att vi vill stödja den inhemska produktionen.

Lilianne, en engagerad toxikolog. Foto: Roger Söderbom

Däremot har man sett att tex ris (det mesta produceras i länder med mycket tungmetaller i marken) fortfarande har det kvar när vi köper det. Ett tips är att koka riset med ”för mycket vatten” och hälla av överflödsvattnet när riset är färdigkokt.

Mycket av maten vi förvarar i kylskåp och frys, håller oftast betydligt längre än angivet datum. Är man tveksam, får lukt och smak avgöra om det är bra att äta. Magert kött som är väl paketerat, kan ofta förvaras flera år i frysen.

Gifter som finns i svampar. Foto: Roger Söderbom

Det finns fortfarande förhöjda cesiumvärden på vissa platser efter Tjernobylkatastrofen men Lillianne ansåg inte att det på något sätt var hälsofarligt vid normal förbrukning.

Läs gärna Liliannes tips nedan!

Innan genomgången fick lite info om föreningens närmast planerade aktiviteter där vi avslutar 2024 med julbord (troligen på Latitud 59) någongång i december.

Fikastund i pausen. Foto: Roger Söderbom

Här är Lilianne Abramsson Zetterbergs tips för bra mathållning och hälsa

SVENSK MAT ÄR BRA!

  1. Man kan inte med säkerhet säga att ekologisk mat är nyttigare för kroppen än konventionellt odlad mat.
  2. Maten kan aldrig bli giftig i frysen. Möjligtvis lite härsken om man paketerat dåligt.
  3. Linfrö i vatten eller 1 msk olja i ljummet vatten (gärna 2dl) smörjer tarmen.
  4. Strålningen från mat är låg, ingen fara. Cesium137 är också vattenlösligt.
  5. Ät varierat och glöm inte att äta allsidigt med protein i maten.
  6. Rör på er, något som påverkar kolesterolhalten i blodet.
  7. Hellre gyllenbrunt än brunt då ni bakar. Rosta med försiktighet.
  8. Många miljögifter i maten har minskat under de senaste femtio åren.
  9. Vänta tills det blir glöd innan ni grillar.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.