13 mars 2025
Lenas Boktips
Biblioteket har en stor bredd och jag berättade en del om vad biblioteket kan erbjuda

Biblioteket har en stor bredd och jag berättade en del om vad biblioteket kan erbjuda:
Talmannen i riksdagen Andreas Norlén har gett ut en antologi med svenska dikter som han gillar, Talmannens guide till svensk poesi, en fin bok med många kända dikter. Presenttips!
Själv läser jag numera mest biografier och memoarer. Det finns så många intressanta människoöden! Med anledning av minnesdagen av Förintelsen den 27 januari (80 år) nämnde jag ett par av de böcker som har skrivits av barn och barnbarn till förintelsens offer. Jag berättade om Margit Silbersteins Förintelsens barn. Hon skriver om sin uppväxt i en familj präglad av de svåra upplevelser som hennes föräldrar hade genomgått. Hur präglar det barn att vara den enda familj och släkt som föräldrarna har när alla andra släktingar är utplånade? Det handlar om hårda bindningar, överbeskyddande och närmast orimliga förväntningar. Kan man svika sin mamma genom att gifta sig med en man som inte är jude? Det är en stark berättelse och det är lätt att se paralleller till dagens flyktingströmmar. I bokcirkeln läste vi i höstas Ett kilo socker, där Helena Trus skriver om och intervjuar sin farmor om hennes liv, också det en bra bok.

En genre som växer är biografier i romanform. Ett exempel är Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk om Elise Ottesen-Jensen, Ottar, som var en pionjär inom sexualupplysningen i början av 1900-talet. Hon växte upp i en strängt religiös prästfamilj i Norge och såg sin mor slitas ut av arton barnafödslar, men barnen fick inte veta något om hur barn kommer till. Det fick katastrofala följder för hennes yngre syster. Det finns en tjock biografi om Ottar av Gunilla Thorgren, men jag tycker att den här romanen ger det viktigaste om hennes liv och hennes drivkrafter och den är betydligt mera lättläst.
Det har kommit ut fler och fler faktaböcker, ofta om ett enda ämne, som har berättande inslag, ett slags essäer. Mycket uppmärksammad för några år sedan blev Ålevangeliet av Patrik Svensson, som handlar om den gåtfulla ålen men också om författaren och hans pappa. Den finns både som vanlig tryckt bok, som storstilsbok och som ljudbok, som man kan lyssna på. Jag återkommer till det. Jag tog också med Ved av norrmannen Lars Mytting. Det är en grundlig genomgång av alla aspekter på trädslag, verktyg, avverkning, huggande, eldande och så vidare och den har fina bilder.
Av en slump ramlade jag över boken, Svenska innovationer som förändrat världen av historikern Henrik Bergman och Eva Krutmeijer. I korta kapitel beskriver författarna femtio viktiga uppfinningar, gjorda av svenskar, kända som dynamiten och mera okända som tandimplantatet och ombudsmannafunktionen. Mycket intressant att läsa, tyckte jag!
Jag slog också ett slag för klassikerna. En bok som jag nyligen har läst om är På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque, som utspelar sig under första världskriget. Jag ville att vårt äldsta barnbarn, 17 år, skulle försöka läsa en hel roman och jag valde den boken för att han är engagerad i FUB, Försvarsutbildarna, och jag trodde att den skulle intressera honom. Vi har läst ett eller ett par kapitel åt gången och sedan ringer vi varandra och pratar om det vi har läst. Och det har faktiskt fungerat! Det som har slagit mig är hur skrämmande aktuell den verkar, med skyttegravarna, dödandet, dramatiken, tristessen och kamratskapet. Den har ju också filmats flera gånger, senast 2022.
Skriet från vildmarken av Jack London är verkligen en klassiker i den meningen att den kommer ut i nya upplagor med jämna mellanrum. Här är det ett djur som är huvudpersonen, som en del av er kanske vet eller kommer ihåg, nämligen hunden Buck, en korsning mellan Sankt Bernhardshund och skotsk vallhund, och det hårda livet med hans ägare Jack Thornton i Alaskas vildmarker. Fortfarande fängslande!
En alldeles ny roman är Kungen av Nostratien av Tony Samuelsson, som fick Augustpriset 2024. Den handlar om John Forsman som gett ut två romaner men fått den tredje refuserad. Hans liv har gått lite i stå och han tar uppdraget att göra en läsbar bok av den populäre författaren Göran Frids manus. Frid har fått en stroke och kan inte fullfölja manuset men förlaget vill absolut få fram en ny försäljningsframgång. Men Frid återhämtar sig oväntat och letar själv efter hemligheten bakom de gåtfulla luckorna i manuset. Boken är tjock men John Forsman berättar i jagform och den består till stor del av dialoger, så den är lättläst.
Det finns också tecknade serier, eller grafiska romaner som de brukar kallas om de vänder sig till vuxna. Det finns alla möjliga varianter numera, både till form och innehåll, t.ex. Återvinningscentralen av Ulrika Linder. Hon arbetar på en återvinningscentral och har skrivit en rolig bok om de strider som utspelas på, förstås, en återvinningscentral.
Jag nämnde storstilsböcker och jag tog med En främmande man av Maria Lang bara för att visa hur de ser ut. Det är väldigt liten stil i pocketböckerna och i vissa vanliga böcker också och det finns alltså alternativ. Bibblan i Vallentuna har ett stort urval och man kan be bibliotekarien i KUBen, att ta hit storstilsböcker.
Böcker finns också i andra former. Det finns ljudböcker, som man kan lyssna på, och e-ljudböcker och e-böcker, som man kan ladda ner och lyssna på eller läsa i mobilen eller på en surfplatta.
Bibblan lånar ut äldre nummer av alla sina tidskrifter, alla utom det sista numret, och det finns ju några tidskrifter här i KUBen och många i alla möjliga ämnen i Vallentuna.
Tänk också på att ni kan se filmer via biblioteket, på cineasterna.com. Information om allt det här finns i KUBen och förstås på bibliotekets hemsida.
Lånekort får man gratis när bibliotekarien är på plats i KUBen och då kan man också registrera sig som Meröppetbesökare, så att man kan besöka KUBen även när det inte är öppet. Det kostar inte heller något men man måste få en kod så att man kan komma in.
Hämta gärna Kulturkalendern i KUBen, den delas ju inte längre ut i brevlådorna.
Jag avslutade med att läsa en novell av August Strindberg, Ett halvt ark papper, en genial novell!
Jag hoppas att ni kan hitta något som passar er i biblioteket!
Lenas boktips på PRO Össebys möte 26 februari 2025
Norlén, Andreas, Talmannens guide till svensk poesi. Hc.03(s)
Silberstein, Margit, Förintelsens barn. Lz Silberstein
Trus, Helena, Ett kilo socker. Lz Trus + Bokcirkel
Björk, Marie Lok, Jag vill riva upp himmel och jord (om Elise Ottesen-Jensen). Hc
Svensson, Patrik, Ålevangeliet. Ugi
Mytting, Lars, Ved. Ppbc
Bergman, Henrik & Krutmeijer, Eva, Svenska innovationer som förändrat världen. P
Remarque, Erich Maria, På västfronten intet nytt. Hce Magasin
London, Jack, Skriet från vildmarken. Hce + Pocket
Samuelsson, Tony, Kungen av Nostratien. Hc
Linder, Ulrika, Återvinningscentralen. Hci
Lang, Maria, En främmande man. Stor stil Hc
Strindberg, August, Ett halvt ark papper. Finns på Svenska akademiens webbplats Litteraturbanken
Appen Biblio: E-böcker och E-ljudböcker
Webbplatsen cineasterna.com: Filmer
Kulturkalendern
Mer info finns i KUBen och på Vallentuna biblioteks hemsida.
Litteraturbanken innehåller många svenska klassiker i fulltext som man kan läsa gratis.
Lena Lundgren
13 mars 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan