2019-08-20 Höga kusten
Resan till Höga kusten
Dag 1:
Tisdagen 20 augusti samlades 28 glada och förväntansfulla PRO-are vid Järna station för att starta resan till Höga kusten. Vädret var bra, varmt och soligt. Bussen kom i rätt tid med Micke Samuelsson bakom ratten, mycket bra. Färden gick först till Södertälje för att hämta ytterligare en resenär, Eva. Därifrån fortsatte vi via Stockholm, trafiken flöt på bra genom vår huvudstad, till en rastplats i Storvreta norr om Uppsala. Där blev det busskaffe med hembakad sockerkaka. Detta smakade mycket bra i solskenet. Vi fortsatte E4-an och passerade Gävle och Söderhamn och kom till Hudiksvall där det blev lunch på Strandpiren, en trevlig restaurang vid havet med god mat. När vi var klara med denna lunch fortsatte färden. Vi passerade Sundsvall och Härnösand. Resekommitte´n hade ordnat en frågetävling om fågelnamn med en utslagsfråga så våra resenärer fick lite att fundera på. Utslagsfrågan var att uppskatta längden på ett snöre som fanns i en plastpåse. Det var gott om tid innan vi skulle vara i Kramfors och vårt hotell så Micke föreslog att vi skulle kunna åka och titta på Höga kusten-bron. Där blev det tid att kolla bron och utsikten samt busskaffe med kaka. Efter detta åkte vi till Kramfors och hotell Kramm där vi checkade in. Vi samlades sedan i matsalen för att intaga en god middag. Efter maten var det dags för prisutdelning i vår fågelnamnstävling. Segrare blev Viola Holm med 17 rätt på 17 frågor och närmast på utslagsfrågan, Elisabeth Bergström och Vanja Astemo hade också 17 rätt men var längre ifrån rätt svar på utslagsfrågan. Vi delade även ut ett tröstpris till Berit Törnros som hade 16 rätt men var bara 44 centimeter ifrån rätt längd på snöret. Efter middagen blev det lite social samvaro i baren innan det var dags att sova efter en lång och intressant dag.
Dag 2:
Dagen började med en god och näringsrik frukost. Kl. 09.00 kom en guide som hette Per Mathias Nyberg, en äldre gentleman som visade sig vara mycket påläst och kunnig. Vi började resan mot Lunde och vår guide berättade om Kramfors historia och Höga kusten. Vi kom till Frånö Folkets hus som var samlingspunkten inför marschen till Lunde 14 maj 1931. Framme i Lunde gick vi till minnesmärket för att få en del historik och fotografera. Minnesmärket som är gjort av Lenny Clarhäll invigdes 1981, alltså 50 år efter den tragiska händelsen då fyra ortsinnevånare och en sjöman från Västervik blev ihjälskjutna av militären innan en civil man blåste eldupphör på sin trumpet. Mannen blev sedan straffad för att han inte hade fått order att blåsa i sin trumpet. Efter detta historiska möte fortsatte vi resan för att se Höga kusten-bron ytterligare en gång. Vi fick veta mycket om hur bron byggdes. Brons hela längd är 1867m, pylonerna är 182m höga, bredden av 17,8 m, segelfria höjden är 40m och höjden över havet är 180m. Bron började byggas 1993 och invigdes 1 december 1997.
Färden gick nu vidare till Mannaminne, en museianläggning och ett allkonstverk i Häggvik, Kramfors kommun inom världsarvsområdet Höga kusten. Detta är skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. Här fanns 50 olika byggnader, spårvagnar, tunnelbanevagn, maskiner, ett flygplan och mycket annat. Det blev även en guidad rundtur i anläggningen. Vi blev serverade en god lunch, kålpudding, potatis, sallad, smör, bröd och kaffe.
Dagen fortsatte på Nordingråhalvön till fiskeläget Barsta där vi fick smaka på riktigt gott källvatten och vandra upp till ett kapell från 1665. Kapellet användes förr i tiden både till gudstjänster och på vintern förvarings-bod för fiskeredskap av de bofasta och även av Gävlefiskarna. Varje säsong är det dop och bröllop i kapellet samt en gudstjänsthögtid som ersätter Nordingrås högmässa. Våra sångare sjöng psalmen Den blomstertid nu kommer.
Dagens sista besök var Villa Fraxinus, en visningsträdgård mitt i skogen. Den här platsen var en gång kommunens soptipp men började anläggas av Sture Forsberg och Ingelöv Jonsson på 70-talet. Idag drivs anläggningen av Andreas och Sara Gering. Villan är byggd så att den smälter in i den naturliga miljön. Här finns många olika växter, dammar och en fin utsiktsplats. Det första man möter är en stor rhododendrondal. När detta besök var klart åkte vi tillbaka till hotellet där det blev en liten vilopaus för de flesta innan middagen. Jag och Margareta fick åka till Sollefteå sjukhus efter att jag fallit omkull först i trädgården och sedan när jag gick av bussen. Det blev ambulansfärd och undersökning med provtagning. Efter två provtagningar med tre timmars mellanrum så blev jag utskriven och kunde åka tillbaka till hotellet. Troligen hade det blivit för mycket för mitt dåliga hjärta samt för lite vätska under dagen. Personalen på sjukhuset var mycket proffsiga. Vi fick åka sjuktransport till vårt hotell, en sträcka på 4 mil och vi var tillbaka på hotellet halv ett. Skönt att komma tillbaka för att kunna vara med nästa dag. Tack till alla medresenärer för all hjälp och stöd!
Dag 3:
När vi åt frukost så hände nästa grej, brandlarmet gick och då funderar man vad som har hänt men det kom snart besked om det inte var någon fara. Det var en av våra resenärer, Maj Carlsson som skulle fixa håret och hårfönen blev lite varm och detta påverkade brandvarnaren, så tekniken funkade. Ingen större fara, brandgubbarna var snabbt på plats för att fixa larmet. Frukosten kunde avslutas och vi gjorde oss klara för dagens äventyr. Denna dag var målet Ulvön, Bottenhavets pärla. Vi startade med en bussfärd till Ullånger där vår båt väntade. Efter ombordstigning gick färden ut på Ullångersfjärden. Resan tog två timmar och under tiden fick vi kaffe och kaka. Det var en mycket fin båtresa i solskenet. Man fick uppleva mycket av Höga kustens fina och mäktiga landskap. När vi kom fram blev det lunch på Ulvö skärgårdshotell. Det var skärgårdsbuffe´ med mycket gott att välja på. Sedan blev det en kort promenad till Ulvö lilla salteri där Ruben Madsen tog emot oss för att underhålla oss med sin så kallade ”Surshow”. Denne man var en mycket trevlig och rolig person som verkligen kunde underhålla och roa sina gäster. Han pratade om surströmming och spelade dragspel och även med olika klockor, han var också clown som reser runt och roar folk i hela världen. Det hela avslutades med att vi blev serverade en surströmmingstapas. Vi tackade för en mycket trevlig show och begav oss tillbaka till båten för att starta återresan. Färden tillbaka gick först över Ullångersfjärden och sedan över Dockstafjärden till Docksta där Micke mötte oss med bussen för att åka vidare till Mjällom där det blev en del tunnbröds-inköp. När vi hade handlat klart hade Micke förberett busskaffe med sockerkaka. Efter avslutad kafferast åkte vi tillbaka till vårt hotell. Vi hade fått vara med om en fin, trevlig och underhållsrik dag. På hotellet det blev en stunds vila innan det var dags för middag och lite social samvaro. Sedan var det dags att säga god natt och förbereda oss för att börja hemresan nästa dag.
Dag 4.
Vi började dagen med frukost efter att ha haft lite extra tid denna morgon. Så var det dags att checka ut och packa bussen innan vi startade resan söderut. Resekommitte´n hade ordnat en liten frågetävling om förnamn och en utslagsfråga, makaroner i en förseglad burk, som vi startade dagen med. Dagens första mål var friluftsmuseet Murberget i Härnösand. Här finns utställningar om länets historia, olika tillfälliga utställningar och stora föremålsmagasin. Efter detta besök fortsatte vi resan till Sundsvall där vi skulle äta lunch på hotell Knaust, detta gamla anrika hotell från 1891. Vi blev serverade en mycket god lunch. När vi hade ätit och fotograferat väntade Micke med bussen och vi fortsatte resan på E4-an mot Hudiksvall, Söderhamn till Bergby norr om Gävle där det blev busskaffe och prisutdelning i vår tävling. Det var fyra personer som hade 19,5 rätt av 20 möjliga men den som var närmast på utslagsfrågan var Elisabeth Bergström, som helt otroligt hade exakt antal makaroner. De andra pristagarna var Ann-Marie Pettersson, Berit Törnros och Vanja Astemo. Under kafferasten fick Micke ett samtal från sin chef att det var elavbrott i södra Stockholm och att det var långa köer och avstängda tunnlar. Vi bestämde då att köra via Hästbo, Hedesunda, Gysinge ,Heby, Enköping, Strängnäs. Norr om Hedesunda blev det stopp, en timmerbil hade vält och det låg timmer över hela vägen och på båda sidor. Två timmerlastare plockade timmer med sina kranar och snart var vägen farbar och vi kunde fortsätta vår resa. Nästa stopp blev det när det var broöppning på Hjulstabron söder om Enköping. Efter detta stopp fortsatte vi till Strängnäs där Micke fick avlösning. Han fick inte köra längre p.g.a. att han måste ha ledigt inför sin nästa resa. Vi tackade Micke för en trevlig och säker resa och sa hejdå för denna gång. Sista etappen gick via Södertälje där vi lämnade av Eva och sedan fortsatte till Järna. Hemma igen efter en mycket fin, trevlig, intressant och välordnad resa. Margareta tackade våra medresenärer för en trevlig resa och vi sa hejdå till varandra. Tack Micke, Margareta och Björcks för denna fantastiska resa.
Bakom tangenterna
Lasse Andersson
- Storgatan 2, 153 30 Järna
- 076-1020042
- jarna.vardinge@pro.se