2015-09-30 Norrtälje bränneri
På tidiga morgonen den 18:e oktober äntrar vi bussen från Björcks med Micke vid ratten för att åka till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle och Mackmyra destilleri strax utanför Gävle. Vädret var lite gråmulet med risk för lite regn. Inne i bussen var det dock inte gråmulet utan förväntningarna höga på dagens resmål.
Första stopp var på rastplatsen Mora Stenar i höjd med Uppsala där det serverades s k busskaffe. Det satt fint med kaffet till vilket vi fick en fralla. Mycket bra - det gäller att hålla blodsockerkurvan så jämn som möjligt!
Strax före tio anlände vi till Järnvägsmuséet i Gävle. Vi var lite tidiga men det var öppet så vi var välkomna till den inledande introduktionen av muséet. Då fick vi bl a veta att muséet inte bara visar spårbundna trafikmedel eftersom det heter trafikverket numera har man kompletterat med en del intressanta bilar ur SAABs och Volvos produktion. Vidare visar man en LEGO-uppbyggd stad med trafikmedel som tema.
Vi fick knappt två timmar för att på egen hand ta del av muséets olika lokmodeller, vagnar samt tidsenliga interiörer från stationer med biljettluckor och restauranger. En del av oss blev nästan euforiska över att återse de fina loken och andra provade på att hänga i ett lok som en riktig lokförare. Tiden på muséet var alldeles lagom bra. Järnvägsmuséet är väl värt ett besök.
Engeltofta herrgård, där vi intog en bra lunch i en ståndsmässig miljö, ligger norr om Gävle alldeles vid Gävlebuktens strand. Också ett ställe som man gärna kan återvända till. Mätta och belåtna fortsatte vi till Mackmyra. Ja, det blev faktiskt till Mackmyra men inte till destilleriet utan till bruket. Efter viss kurskorrigering hamnade vi till slut på Mackmyra destilleri. Om förväntningarna var höga på Järnvägsmuséet så var de nog ännu högre här. Vi fick veta att Mackmyra är världens modernaste - tror jag - gravitationsdestilleri. Det innebär att processen börjar högst uppe i ett torn där ingredienserna förfinas vart efter de passerar de olika våningarna. I bottenvåningen fylls sedan den färdiga produkten - hjärtat ur destillatet - i trettiolitersfat. Faten är av tre olika kvalitéer: cherryfat, burbounfat och fat av ny svensk ek. På det viset får man fram olika smaker under lagringstiden. Besöket i själva lagret som innehöll jättemånga fat, uppskattades alldeles särskilt av de som gillar wiskey. Den arom som mötte oss när vi gick in i lagret tog nästan andan ur oss. En del blev kanske inte så imponerade. Det är ju olika på tycke och smak vilket även framkom under den avslutande provsmakningen. Två sorter ingick i provsmakningen en ganska mild och den andra lätt rökig. För min del skulle jag kunna tänka mig att köpa vilken som.
Så blev det då dags att styra kosan mot Järna. Det allmänna intrycket är att dagens resa överträffade de flestas förväntningar. Det var en fin och innehållsrik dagstur som man länge lever på.
Vid kameran och pennan
Palle Mattsson
- Storgatan 2, 153 30 Järna
- 076-1020042
- jarna.vardinge@pro.se