Semlor i vår lokal 2025-03-04

Precis som när det gäller många andra traditioner och rätter har Sverige ”lånat” semmel-konceptet från en liknande tradition i Tyskland. Namnet semla har sitt ursprung i det tyska ordet semel, vilket syftar på fint vetemjöl. Kerstin Tinggren balanserar skickligt en bricka med semlor på väg till kaffebordet.

I Sverige började bakverket ätas i mitten av 1700-talet. Hetvägg kallades bullen när den fylldes ochserverades med varm mjölk. Vi äter den till exempelvis en kopp kaffe.

Roce-Marie Beijer är på väg för att duka borden. Termosarna är fyllda med kaffe.

Denna förfinade skapelse har en lätt, luftig bulle. Fyllningen hade inte den vanliga klumpen av mandelmassa utan var utrörd med grädde. Det hela toppades av vispgrädde, len, fet och gräddsmakande. Det tunna locket hade bibehållit saftighet och spänst och florsocker hade pudrats ovanpå. Fyllning och
grädde täckte bullen så att varje tugga blev till en treenighet, så himla gott.

Det var drygt tjugo medlemmar som njöt av semlorna. Vera Magnusson gick som vanligt omkring och sålde skraplotter.

Vera hade även tid att sitta ned och språka med bland annat en ny medlem på sitt första besök (skymd bakom Veras ryggtavla). Välkommen önskar vi!

Herrarna tycker också om semlor.

Familjen Modin passade också på att smaka på den goda semlan.
Text och foto Ulla Laiho

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.