Kontantupproret
Kontantupproret är kontanternas röst i Sverige.
Kontantupproret tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel vid sidan av alternativa lösningar.
Bakom initiativet står Björn Eriksson, tidigare ordförande i Säkerhetsbranschen, Sveriges rikspolischef, landshövding i Östergötland och ordförande i Riksidrottsförbundet m.fl. Kontantupproret är ett löst sammansatt nätverk av intresseorganisationer, politiker och intressenter. Björn är talesman för Kontantupproret. Det är en proteströrelse, som vill skapa opinion genom föredrag och artiklar för att kontanter ska få finnas kvar.
Björn bjöd in till möte den 9 december kl. 16.00 på Bygdegården, Sorunda. Han har minnen från vår trakt till exempel Rangsta och Rock Anders, som idag satt bland åhörarna. Vera Magnusson och Ulla Laiho från PRO Ösmo lyssnade då han pratade om sin erfarenhet om hur betalsystem fungerade internationellt, i EU och i Sverige.
Björn berättade om varför vi måste vara rädda om kontanterna i Sverige. Han informerade om en pågående utredning att se över kontanternas ställning i samhället, som Dennis Dioukarev, riksdagsledamot och ledamot i finansutskottet, håller på med. Det lutar åt att utredningen kommer att föreslå ett krav på kontantacceptans för vissa livsnödvändiga varor, som till exempel mat och medicin., däremot inte en mer generell lagstiftning. Resultat kommer att publiceras den 19/12 2024.
Redan i förutsättningarna för ovannämnda utredning konstaterade man att vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt. Alla hänger inte med i utvecklingen. Björn nämnde några exempel på grupper som omfattar totalt cirka en miljon drabbade:
- Äldre
- Handikappade
- Har ej kort
- Täckning saknas (mobil)
- Kvinnor/barn misshandlade av maken
Pengar och betalningar fyller alltså en viktig funktion i samhällsekonomin. Användningen av kontanter har minskat under många år. Samtidigt anser allt fler att kontanter är viktiga för samhället inte minst i en krissituation när digitala betalsätt inte fungerar. Oroligheterna i omvärlden på senare tid med ett yttre hot har ökat fokus på kontanter. Det är viktigt att titta på frågan utifrån ett beredskapsperspektiv.
I Sverige är kontanter lagliga betalningsmedel, men det betyder inte att man som konsument har rätt att betala med kontanter i alla sammanhang. Huvudregeln att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning kan avtalas bort. Det finns ingen lagstadgad skyldighet för näringsidkare att ta emot kontanter. Den här avtalsfriheten gäller också mellan banker och deras kunder. Ett sådant avtal kan vara skriftligt eller muntligt.
För att uppmärksamma betydelsen av kontanter i samhället har organisationen instiftat Kontantpriset, som delas ut varje år. Bland nominerade kandidater 2023 utsågs Sport- och fritidskedjan Stadium som vinnare med motivering: Stadium är ett föredöme för hela detaljhandeln. När butik efter butik stoppar möjligheten att betala med kontanter gör Stadium tvärtom. Det visar att de tar ett samhällsansvar och låter alla människor känna sig välkomna i deras butiker.
Text och foto Ulla Laiho
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan