Medlemsträff 2025-01-22

Medlemsträff 2025-01-22 kl. 14.00 i vår lokal på Mejerivägen 2

Eva Anderson hälsade de 25 medlemmarna välkomna liksom representanterna från Demensföreningen. Hon påminde om att första Träffpunkt Ösmo hålls nu på fredag 24 januari kl 10-12 med modevisning. Träffpunkt Ösmo fortsätter varannan helgfri fredag hela 2025.

Det finns en ny app ”MITT PRO” att ladda ner i mobilen via Play Butik eller Apple Store. Den finns på PRO Riks. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Appen både för Iphone och Androidtelefoner kan laddas ned gratis på mobiltelefonen. Hon berättade vidare att det finns en del förslag på nya aktiviteter men att det är problem med att få cirkelledare. Hon uppmanade medlemmarna att lämna förslag, även på cirklar.

Kerstin Modin redogjorde för årsavgiften 2025. Avi skickas ut tillsammans med tidningen i februari 2025. Den är inplastad och om fler i familjen är medlem kommer separata avier i samma. Uteslutning sker automatiskt av medlemmar som efter förfallodatum har obetalda avgift för 2025.

Barbro Jonsson tog över och presenterade planeringen för resor. Båda läste innantill i sina anteckningar för att få med alla fakta. Reseöversikt finns även på anslagstavlan i lokalen. PRO Nynäshamn har två nya representanter i resegruppen men anmälan ska göras till den som är noterad på planeringslistan.

Därefter fortsatte Demensföreningen i Nynäshamn med information. Barbro Ollén (till höger) är ordförande och inledde med att berätta om föreningen, vilken ingår i Demensförbundet, som bildades 24 maj 1984 och har drygt 100 föreningar. Dess verksamhet har varit att sprida information, bilda opinion, ha kontakter med myndigheter samt att ge råd och stöd till personer
med demenssjukdom och deras anhöriga.

Medlemsavgift för enskild är 200 sek/år och 275 sek/år för två. Medlemstidningen ”Demensforum” ingår med fyra nummer per år. Barbro berättade om att demens inte är naturligt åldrande. Demens orsakas av hjärnskador som i sin tur kan bero på olika sjukdomar och sjukdomstillstånd. Hon framhöll att det är viktigt att ordna upp det juridiska. En framtidsfullmakt ger möjlighet att bestämma vem som ska fatta beslutden dag man själv inte längre klarar av det. Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga saker, som att ansöka om särskilt boende eller att bistå vid vårdkontakter.

Anita Rytterkull berättade om hur det är att vara anhörig till en person med en demenssjukdom. Det förändrar ofta hela livet. Som anhörig/närstående behöver man råd, stöd och kunskap om demenssjukdomen och vilket förhållningssätt som är bäst gentemot den som är sjuk. Man behöver också veta vilka rättigheter man har och vart man vänder sig för att få hjälp. Demensföreningen har en anhöriggrupp som träffas på Rosengården, Nynäshamn, var tredje vecka för att prata om problem och hjälpa varandra.


Anita är med i KRF (Kommunala rådet för funktionshinderfrågor). Demenssjukdom kallas ofta ”de anhörigas sjukdom”, eftersom det ofta blir mycket svårt för de närstående. Med en diagnos kan man få hjälp med saker som ledsagning och färdtjänst från kommunen för att delta i olika aktiviteter. En diagnos kan erhållas via vårdcentralen. Det finns fyra vårdcentraler i vår kommun. Hos Nynäshamns kommun kan man få hjälp med tips och vägledning hos anhörigsamordnare och äldre- och unktionshinderlotsen. Länk till kommunens hemsida:
https://nynashamn.se/service/omsorg--stod/stod-till-aldre/anhorig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Regeringen utvecklar nu den strategi för omsorg om personer med demenssjukdom som beslutades 2018. ”Varje dag räknas, Nationell demensstrategi 2025–2028” pekar på flera utvecklingsområden som är av särskild betydelse för personer som har en demenssjukdom. Strategin kommer att omfatta både hälso- och sjukvård, tandvård och ocialtjänst.

Demensförbundet, som har varit med i arbetet med den nya demensstrategin bland annat genom dialogmöten, referensgrupper och panelsamtal, står i stort bakom de satsningar som nu föreslås.

Efter all intressant information serverades kaffe med Kerstin Tinggrens hembakade kavring med pålägg av Philadelphiaost blandad med senap, skivad skinka, picklad rödlök, färsk gurka och som pricken över i toppad med rostad lök. Det var en smaksensation. Till sist var det lottdragning med satsning på mat, dryck och lite godis till efterrätt varefter Eva tackade medlemmarna och avslutade mötet.
Text och foto Ulla Laiho

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.