
FÖRTROENDEVALDA OCH ANDRA RESER TILL KINDS HÄRAD
Den årliga resan för förtroendevalda och övriga intresserade medlemmar gick i år till "Kinds härad". Vad mer än Limmareds glabruk skulle vi få se? Det skuklle bli spännande.
Samling och avslut på resan i Södra Åsarps gamla kyrka.

Åkersta Vin & Spirituosa Museum i Sexdrega från 1886, nu fornminnesförklarad
Dagen före Nationaldagen reste fyrtio medlemmar i PRO Skene med buss till grannen i Kind. Första stopp blev Åkersta Vin & Spirituosa Museum i Sexdrega , där vi blev mottagna av guiden och ägaren Vera Bondesson. Hon berättade att ägarna till Gästgivaregården, som låg mitt emot, byggde Åkersta som invigdes 1886. Där bedrevs vin och sprithandel i endast 11 år. En specialitet var en egentillverkad produkt, nämligen mousserande punsch. Vi fick en ingående information om verksamheten, bland annat via en gedigen dokumentation, som fanns sparad i butiken. All försäljning av sprit finns noggrant nedtecknad i stora kassaböcker alltsedan starten. Även namnen på köparna finns nedskrivna. Huset, med all dess ainnehåll, är fornminnesförklaradI. På övervåningen finns bostaden precis som den alltid sett ut. Innan vi reste vidare, blev vi serverade kaffe och fralla i källaren, där det var tillåtet att fota.
%202025%20F%C3%B6rtro%20%C3%85kersta%20fika.jpg)
Fika i källarvalven bland gamla flaskor och krukor på Åkersta
Nästa stopp blev Glasets Hus i Limmared. Där blev vi informerade och guidade om brukets historia och produkter från start till nutid. Glasbruket grundades 1740 av karolinen Gustaf Ruthensparre, och det är Sveriges äldsta glasbruk fortfarande i drift. Det var inget lätt arbete att blåsa glas. Som ett exempel visade guiden ett verktyg, som vägde sina modiga tio kilo. Till det tillkom glasmassan, som vägde ungefär lika mycket. Barnarbetare, hyttsnokar, var mycket vanliga, till och med 5-åringar kunde arbeta. Skolbarn arbetade både före och efter skolan.

Limmareds berömda ljuskrona, som lär vara tillverkad på 1700-talet.

Glaskonstnären Bertil Valliens produkter står i stark kontrast till alla tidiga föremål
Dagens produktion är helt automatiserad. Det pressade glaset kallas för "fattigmans kristall" och tillverkningen är mest inriktad på förpackningsglas. Men vodkaflaskor i olika utföranden och färger exporteras över hela världen, främst till USA. I glashyttan blåser dock inbjudna glasblåsare som förut., ett riktigt hantverk i värmen. Glasmassan har en temperatur på 1000 grader.

Inbjudna glasblåsare arbetar i hyttan och tar fram produkter på gammalt vis
Efter den guidade turen och egen rundvandring i museet och utställningslokalen, så bjöds vi på lunch, bestående av sallad, färsk potatis och jättegoda köttbullar. Och lingonsylt förstås.

Det var mycket intressant som vi fick höra om Glasbrukets historia
Efter lunch for vi vidare till Bleckslagerimuseet i Ljungsarp. Där togs vi emot av Fredrik Junkell i tredje generation. Detta hantverk startade för mer än hundra år sedan och bakgrundsmaterialet (bleckplåtsark) och idén kom från Tyskland. Bleckslageriet drevs vid sidan om jordbruket och produkterna var fotogenkannor, ljusformar, rivjärn, kakmått, burkar, bakformar, spänner mm.

Mandelkvarnar av bleckplåt finns säkert i några hushåll idag
Fredrik visade oss hur man skar ut och stukade till bottnar som inplacerades i hinkar och spänner. Bleckkärlsperioden tog slut i slutet på 1950-talet, då andra billigare material tog över.

Ronny är extremt intresserad av denna leksaksprodukt
%202025%20S%20%C3%85sarps%20kyrka.jpg)
Södra Åsarps medeltida kyrka med separat klocktorn ligger vackert
Sista stoppet på vår dagstur gjordes vid Södra Åsarps kyrka. Denna medeltida kyrka är välbevarad och vi fick historien berättad för oss av guiden Bengt . Kyrkan är idag en populär bröllopskyrka, men används också vid begravningar, dop och högmässor. Det finns många unika målningar i kyrkan, vilka visar både kyrkliga och historiska händelser.

Efter guidningen inne i kyrkan fick vi tid att ströva omkring. Många gick uppför kullen till minneslunden, varifrån man hade en vidunderlig utsikt över kyrkogården, som ligger så vackert i olika marknivåer. Till slut serverades kaffe och bulle + god kaka utanför bussen, med och av Sture och Lena. Den förstnämnde tog också fram sitt dragspel och drog några låtar av bland annat Evert Taube.

Inför hemfärden blev det bussfika till dragspelstoner
En heldag i Kind var till ända och vår ordförande Tomas tackade Sture och Lena för en hellyckad utflyktsdag. Han tackade även deltagarna för ett trevligt resesällskap och önskade alla en trevlig sommar.
Text och foton: Ronny Johansson / Karin Granberg
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan