
Minnesstund vid årets första medlemsträff
Årets första medlemsträff skedde som vanligt i Skene kyrka, där kyrkoherde Fredrik Gyllensvärd höll en liten minnesstund över våra avlidna kamrater. Därtill sjöng sånggruppen vackert till ackompanjemang av två dragspel, en gitarr och en bas.
%202025%20parentation1.jpg)
Det är mäktigt när sånggruppen tar ton i kyrkan tillsammans med fyra musikanter.
Onsdagen den 15 januari träffades vi åter efter ett två månaders långt uppehåll. Som vanligt samlades vi i kyrkan för att minnas våra kamrater som avlidit under 2024. Kyrkoherdens tema idag var Ljus och Mörker. Han berättade om den "kamp" han haft med hustrun om när julgranen och adventstakarna skulle packas ner igen. Frun ville ta bort allt efter Trettondagen medan Fredrik ville behålla stakarna, dvs ljuset, till Kyndelsmässodagen. Jag håller med Fredrik. Det är fortfarande så mörkt ute i januari, speciellt nu när vi inte har någon snö. Jag behåller alltid stakarna till Lilla Jul, tycker de är mysiga.
Det blir också mörkt när en anhörig dör. Fredrik tände fem minnesljus, ett för varje kvartal för de avlidna medlemmarna samt det femte för alla övriga. Han påminde också om att vi kan vara ljus för varandra genom att ringa ett samtal, bjuda på kaffe samt hälsa på. Jesus sa också: Jag är livets ljus. Ljuset är starkare än mörkret. Kyrkoherden avslutade minnesstunden genom att läsa dikten "Du kommen är av ljus en gång."
%202025%20parent%20m%20kyrkoherden.jpg)
Kyrkoherden, trea från höger, tackar inte nej till att delta i sångerna.
Vår sånggrupp sjöng i två omgångar. Bland sångerna kan nämnas Dan Anderssons dikt Tysta skyar, Ljus och värme - en norsk sång, Där rosor aldrig dör. De avslutade med Mikael Wiehes Den jag kunde va´, som han skrev till Björn Afzelius, som dog i cancer inte långt efter. Den belyser just ljuset, dva vänskapen mellan bästa vänner.
%202025%20parent%20Ukraina.jpg)
Efter kaffet var det så dags för vår gäst, Joakim Jensen, att berätta om alla sina resor till Ukraina. För att kunna ge bästa hjälp utbildade han sig som sjukvårdare inom militären. Det är minst 11 resor som han och hans fru Linn har gjort till Gammalsvensk by i södra Ukraina. Den grundades 1782 av ättlingar till svenskar som bosatte sig på Dagö i dagens Estland men som blev förvisade därifrån till Ukraina under den ryska annekteringen av Estland. Byn är nu sönderbombad av ryssarna och det är endast cirka 40 invånare kvar, mest gamla.
Paret åker ner i två bilar. Det blir 750 mil x 2 per resa. Bilarna är lastade med allehanda förnödenheter, t ex brandutrustning, sjukhusutrustning såsom respiratorer, defibrillatorer, rullstolar, kryckor, WC-stolar. Det är cirka 7 miljoner människor som lever i fattigdom på landsbygden. Däremot blomstrar städerna av oligarkernas rikedomar. Vi blev alla väldigt tagna av det Joakim berättade.
Mötet kunde i alla fall gå vidare med lite information om våra aktiviteter som drar igång samt resor.
Som vanligt avslutades mötet med lottdragning. Nästa möte den 12 februari är det årsmöte.
Karin Granberg
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan