Friskvårds och samhällsinformationscafé den 28 november i Godsmagasinet i Skultorp

PRO Skultorp genomförde ett friskvårds och samhällsinformationscafé den 28 november i samarbete med ABF

Stina från Räddningstjänsten Skaraborg. Foto: Birgitta Andersson

Stina från Räddningstjänsten Skaraborg. Foto: Birgitta Andersson

PRO Skultorp genomförde ett friskvårds och samhällsinformationscafé den 28 november i samarbete med ABF. med en tapper skara i Godsmagasinet.

En ny medlem hälsades välkommen tillsammans med övriga deltagare och Stina från Räddningstjänsten Skaraborg.

Temat för första delen var ” se över brandsäkerheten hemma och stärkt brandskydd för särskilt riskutsatta ”.

Brandvarnare är enligt lag ett krav i alla bostäder. Rekommenderas att finnas i alla rum utom i köket. Du ska kunna höra brandvarnaren genom en stängd dörr. Om man hör eller ser dåligt kan man skaffa sig en förstärkt brandvarnare.

Rekommendationen är också att ha en pulver brandsläckare på 6 kg eller flera mindre som är lättare att hålla. Brandfilt är också bra för mindre bränder till exempel på spisen, i soffa eller säng.

En mobil sprinkler är ett släcksystem som kan skydda en del av bostaden. Trygghetslarm vid rök kan larma centralen för trygghetslarmet.

Förslag på vad du ska göra: kontrollera din brandvarnare ofta och särskilt om du varit borta från hemmet en tid. Byt batteri gärna en gång om året till exempel första december. Ha brandvarnaren i taket. Be om hjälp om du inte klarar att kontrollera eller byta batteri själv.

Vanliga brandorsaker, i köket, ha inte brännbara saker i närheten av spisen, en spisvakt är bra då den bryter strömmen vid en viss temperatur. Bortglömda levande ljus, rökning, Uppladdningsbara tekniska batterier till elektrisk utrustning. Vi fick också information vad vi skulle tänka på vid utrymning och ha eventuella hjälpmedel till hands. Stina tackades med applåder och ett ” Skultorpsförkläde ”.

Fikat med hembakt smakade bra, där samtalen fortsatte vid borden om det vi fått höra.

Efter fikat var det dags för tandhygienist Elisabeth Söder från Centrum för äldretandvården och Folktandvården Skultorp som hälsades välkommen med en applåd.

Efter Elisabeths presentation fick vi ta del av de viktigaste tandvårdsstöden för vuxna personer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Det är ansvarig läkare eller biståndsbedömare/socialsekreterare som bedömer om personen är berättigad till tandvårdsstöd och skriver ett intyg till tandvården. Detta sker inte med automatik. Däremot har alla vuxna som är anslutna till Försäkringskassan rätt till det statliga tandvårdsstödet.

Det regionala tandvårdsstödet söks via läkare och gäller för N-tandvård, där personer inte klarar sin egen omvårdnad. F-tandvård, svårigheter för personer att klara sin munhygien och har vissa diagnoser. STB- Särskilt tandvårdsbidrag riktar sig till personer som har en sjukdom/funktionsnedsättning vilken medför en sämre tandhälsa. Bidrag 600: - i halvåret för undersökning och förebyggande vård. Från 2026 träder en ny lag in för oss äldre, detaljerna ej klara men det ska vara fördelaktigt ekonomiskt för oss.

Avslutningsvis gick Elisabeth igenom skötseln av vår mun och tryckte på att vi ska tänka på tillförseln av fluor även i våra åldrar. Elisabeth avtackades med applåder och ” Skultorpsförkläde ”.

Stort tack till kökspersonalen för det hembakta fikat och till alla övriga.

Tandhygienist Elisabeth Söder. Foto: Birgitta Andersson

Tandhygienist Elisabeth Söder. Foto: Birgitta Andersson

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.