Staffanstorps ölbryggeri i Kornheddinge

Om man åker Esarpsvägen via Kyrkheddinge mot Esarp kan man efter ett par kilometer se höga ställningar på vänster sida. Det är Kornheddinge BryggeriKompani som odlar humle för sin öltillverkning.

Det var en strålande dag som vi tog bussen till Kornheddinge för att göra ett studiebesök på Kornheddinge ölbryggeri. Vi togs emot av de två eldsjälarna som var med och startade det hela, Ingemar Jönsson, son på gården och hans kompis David Ögren. Idén föddes när de båda tjänstgjorde i Afghanistan.

Ingemar Jönsson och David Öberg

Medan vi smakade på fem olika sorters öl berättade de om hur bryggprocessen går till och vad som utmärker de olika sorterna. Nu vet vi skillnaden på en lager och en ale.

Huvudingredienserna är humle, malt, jäst och vatten men de har också testat med bland annat fläder, björnbär och rabarber. Lagringstiden varierar beroende på vilken typ av öl man vill få fram. Kortast lagringstid är 3 - 4 veckor. Idag brygger man 5-7000 liter öl per år.

En burk humle och tre burkar malt

Ovan till vänster kan man se humle som man gjort till pelletts för det är lättare att hantera och de andra tre burkarna är malt. Malt är säd, vanligtvis korn men det går bra med våra andra sädesslag också.

Efter att vi fått se bryggeriet var det dags att säga hej då till dessa härliga killar och ta bussen hem. Alla var nöjda och glada, men det kanske inte bara var Ingemar och Davids förtjänst.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.