11 maj 2025
Centrala Pensionärsrådet - CPR - möte 9 maj 2025
Vad vet politikerna
om arbetsmiljön

Vad vet politikerna som ansvarar för äldreomsorgen om personalens arbetsmiljö? Svar: skrämmande litet!
Det framkommer i en forskning ledd av forskaren Susann Porter vid Malmö universitet.
Ändå är politikerna som arbetsgivare ansvariga för att alla som jobbar inom äldreomsorgen har en bra arbetsmiljö.
Susann Porter ville intervjua samtliga politiker som ansvarar för äldreomsorg i landets 290 kommuner, flera tusen alltså. Bara 41 ställde upp. Otroligt att de som ansvariga politiker inte ens svarade?

Susanne Porter bitr universitetslektor i vårdvetenskap, fakulteten för hälsa och samhälle.
De som ändå gjorde det visste, att sjukfrånvaron bland anställda i äldreomsorgen är hög, men inte varför. Och de var inte medvetna om vad deras ansvar som arbetsgivare innebär.
Hon berättade om forskningen på Centrala Pensionärsrådets (CPR) maj-möte och sammanfattade så här:
_ Arbetsbelastningen är hög, arbetsmiljön stressig och slitande med hög fysisk och psykisk ohälsa. När vi sedan intervjuat många på golvet och i facket varför de ändå stannar i jobbet är svaret att de gör det för de äldre och kollegorna.
De är solidariska och tar ett ansvar, medan politikerna inte riktigt verkar veta vad socialtjänst- och arbetsmiljölagen kräver av dem.
Utbildar politiker
Därför går forskarna steget vidare och har utformat en digital utbildning för kommunpolitiker om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och anställningsvillkor i äldreomsorgen. Med föreläsningar och filmer om olika yrken kring äldre.
Politikerna på CPR-mötet kommenterade inte, men från PRO kände vi igen oss. Vår uppfattning har länge varit att politikerna vet sitt uppdrag - att ge god vård och omsorg till äldre – men klarar inte av att garantera hemtjänsten och personalen på boendena bra villkor. Därför kräver PRO mer resurser, mer personal, bättre löner, mindre stress och mer tid för de äldre. Hur många gånger har vi inte sagt, att det inte går att garantera en bra omsorg om personalen har en arbetsmiljö som gör dem sjuka.
Tandlöst ansvar
Arbetsmiljölagen visar på politikernas ansvar som arbetsgivare, medan socialtjänstlagen kräver att de äldre ska ha ett värdigt och tryggt liv. Som forskare menade Susanna Porter, att bägge lagar ska vara en lägsta nivå både för omsorgen till de äldre och för de anställdas arbete.
Det är pudelns kärna! Vad händer om dessa lagar inte följs? Vi vet svaret: ingenting!
Eller ännu värre – mer nedskärning i följande budget.
Det står inget i lagarna om att äldre med hemtjänst eller på särskilt boende skulle vara undantagna lagens krav. Men lagarna är tandlösa om det inte får följder och det gör att problem och missförhållanden i äldreomsorgen kan fortgå år efter år. Men ingen ställs till svars för det.
En väckarklocka
I PRO har vi ofta reagerat på att det är så tyst bland ledande politiker när det gäller ansvaret för äldre. Denna Malmöforskning är en väckarklocka. Den digitala utbildningen i arbetsmiljö- och socialtjänstlagarna ska ge äldreomsorgens politiker den kunskap de behöver för att klara sitt uppdrag. Utan kunskap är det svårare att fatta rätt beslut och makten flyttas över till tjänstemännen.
Projektet är unikt även i att det har stöd av de främsta professorerna i äldreomsorg i Sverige. För en politiker måste det kännas tryggt, att de efter att ha gått den digitala utbildningen kan arbeta vidare med forskarnas stöd. Vi hoppas Malmöpolitikerna tar chansen.
Äldre på Fridhemmet
Artiklar i media om missförhållanden på Fridhemmet fick PRO att kräva en rapport till CPR. Boendet är privat, ägs av Attendo, men äldre hänvisas dit via kommunen och handläggarna som ansvarar för det intygade nu att man begärt in avvikelserapporter – om bemanning, läkemedelsdistribution, larm som inte besvaras mm - och är nöjd med den uppföljning som gjorts på boendet.
Kommunen hänvisar även till att IVO (statliga Inspektionen för vård och omsorg) inte tar upp Fridhemmet utan har bollat frågan tillbaka till Malmö, men med brasklappen att om klagomålen där fortsätter så går IVO in.
Från PRO undrade vi om man ställer samma kvalitetskrav på de privata som på kommunens egna äldreboenden?
I princip gör man det, fick vi veta. Men kommunen ser normalt inte avvikelserapporter om missförhållanden där, den slags uppföljning sker inte. Den gör inte IVO heller, utan ansvaret ligger på Kommunförbundet Skåne, men hur är oklart. En gråzon! Hur kan den finnas?
Från pensionärsorganisationerna sa vi att denna oklarhet och att det rapporterats om flera svåra missar, även i kommunens hemtjänst, skadar allmänhetens förtroende för äldreomsorgen
Dyrare färdtjänst
CPR fick även en rapport om de nya priserna i färdtjänsten, en fråga som väckt stor oro bland många som är i behov av färdtjänst för att leva ett socialt liv.
Malmö gjorde klart att man vill bromsa kostnaderna för färdtjänst och talade om ett okynnesbruk– att vissa berättigade åkte orimligt mycket. Så man ”straffar” kollektivet.
Nu gäller tre olika abonnemang: en grundavgift, ett för att pendla och ett för fritidsresor. Alla kräver en tillståndsprövning.
Grundavgiften är 80 kr per månad för alla, de andra har en kilometeravgift i fyra intervaller och antalet resor minskas till 16 enkelresor i Malmö och sex enkla fritidsresor.

Lars Hellström från Serviceförvaltningen.
Lars Hellström, chef på serviceresor, gav följande exempel på vad som kan rymmas inom 16 enkelresor: till begravningsplatsen en gång i veckan, till ett PRO-möte en gång i månaden, till affären en gång i veckan och för att träffa en vän en gång i månaden. För det betalar man en klumpsumma på 634 kronor i månaden, vilket motsvarar avgiften för Skånetrafikens 30 dygnskort.
Avgifterna klubbades i oktober, men överklagades, och gäller nu sedan 1 mars.
Från PRO undrade vi över att kilometeravgiften höjts medan bensinpriset sänkts, men fick svaret att det inte påverkar färdtjänsten, utan priset är en del av upphandlingen med taxibolagen.
En äldre kvinna hade bett PRO ta upp den stora höjningen på resa utanför Malmö. Hon har en nära vän i Trelleborg och en färdtjänst tur och retur dit kostade henne tidigare 205 kronor, nu kostar den 526 kronor.
Så är det, var svaret! Inte bara hyra, mat, läkemedel utan också färdtjänst ska ha mer ur den äldres smala pensionsbörs! Det går inte.
Nytt är även att den som har klagomål på färdtjänsten ska ringa Malmö stads kontantcenter….. dit alla som vill ha tag på någon i Malmö ringer. När den äldre kvinnan äntligen kom fram i kön så visste kontaktcentret bara att det står i Färdtjänstnytt – bladet som skickats hem till alla med färdtjänst.
Det var inte det svar hon eller vi efterlyste. På kontaktcentret finns inga ansvariga
Odla tillsammans
Så det kan bli dyrt att ta färdtjänst även om man ingår i stadens projekt kring odling på Bothildenborg.
Annars var det en litet mänskligare avslutning på CPR-mötet. Lina Hultin, koordinatorsansvarig för treåriga projektet Odla tillsammans – som Malmö driver med Allmänna arvsfonden och stiftelsen Bothildenborg.
Syftet är att främja äldres hälsa och motverka ofrivillig ensamhet och skapa möten över generationerna. Här möts de i rabatterna med barn från två närliggande förskolor. Över 100 äldre är där fyra timmar en dag i veckan och odlar och lagar vegetarisk mat och äter tillsammans. Odlingen sker i lådor, så de äldre inte behöver böja sig så mycket. Och projektet är populärt, 69 äldre som var med förra sommaren står i kö för att få komma igen.
Bra initiativ, tyckte vi!
Vid pennan Susanne Björkenheim
11 maj 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan