8 mars 2025
8 mars Internationella kvinnodagen
PRO:s stöd till Malmös damfotboll

Internationella Kvinnodagen uppmärksammar kvinnors kamp för jämställdhet! PRO firade den i år med att ge vårt jämställdhetspris till fotbollstjejerna i FC Rosengård och med att lyfta vad vi äldre kvinnor kan göra för klimatomställningen.
Extra starkt, kände vi, var att PRO:s viceordförande Ylva Thörn rest ner enkom för att överräcka jämställdhetsplaketten till, som hon sade, ”en föregångare i svensk damfotboll”.
Malmö har inte bara landets bästa herrlag i fotboll, FC Rosengårds seger i damallsvenskan 14 år i rad är en ännu större prestation. Tjejerna har gått många tuffa matcher för att få samma villkor och stöd som killarnas fotboll, ännu saknas en del steg i den kampen.
Lika tuff men mycket mindre känd är lagets breda sociala arbete med att fostra unga tjejer att älska både skolan och idrotten.
FC Rosengård är verkligen värda PRO:s jämställdhetspris i Malmö.

FCR Arsche Ratzwan, Johannes Wohlert och Lena Videkull
Arsche, Lena och Johannes
Och klubben skickade en trio att ta emot plaketten: Lena Videkull, en legendar i svensk damfotboll och nu ansvarig för deras ungdomsverksamhet, Arshe Ratzwan, ansvarig för skolprojekten och Johannes Wohlert, hållbarhetsansvarig, bl a för projekt med att stöda tjejfotboll och skolor i Sydafrika.

Tro på din dröm, Arsche Ratzwan
Arsche Ratzwan berättade att hon läser en saga före varje träning för de yngsta tjejerna, för att hjälpa dem att varva ner efter skoldagen och bygga på svenska språket. Nu var det hon som tog mot jämställdhetspriset av Ylva, med en stor kram.
Ylva Thörn spelade själv fotboll i Åtvidabergs FF under svensk damfotbolls pionjärår på 70- och 80-talet. Nu berättade hon om sina erfarenheter.
_ Kvinnliga idrottare i dag är fantastiskt framgångsrika, så har de också starka föregångare. Det är de goda företrädarna vi behöver, så att nästa tjej kan tro på sin dröm, sa hon och berörde så FC Rosengårds egen paroll ”Tro på din dröm”.
Föregångare
Också vi PRO-kvinnor i Malmö värmdes av Ylva Thörns ord när hon fortsatte:

Ylva Thörn
_ Vi behöver varje dag uppmärksamma alla människors rätt till frihet, lika möjligheter och att vara en viktig del i vårt samhälle. Det inkluderar självklart tjejers lika möjligheter att utöva den idrott man älskar och drömma om att bli fotbollsproffs och bäst i världen.
_ Att få uppleva den glädje och gemenskap idrotten ger, få vänner för livet och vara den goda förebild som fanns för att just du skulle börja spela fotboll.
_ Fotbollen förenar över generationsgränserna. Som tjej börjar du träna och spela, senare är du fotbollsförälder, du kan bli ledare, tränare eller du hejar på från kanten. Sedan blir du mor- och farförälder och följer barnbarn till träning och match.
_ För mig är FC Rosengård en föregångare i Svensk Damfotboll, med en tydlig värdegrund för sitt arbete. Det ger möjlighet att från barn till tjej och dam växa in och utvecklas i fotbollen.
_ Och visst, FC Rosengård kröner stora framgångar i Malmö, Sverige och internationellt och förtjänar all uppmärksamhet.
Gåfotboll
Från vår sida i Malmö ville vi bara tillägga att det är människans handlingar som driver livet och utvecklingen framåt. Vi i PRO gör vår insats! Och önskar fotbollstjejerna lycka till och en stark vinnarkultur för ett mer jämställt, jämlikt liv!
FC Rosengårds trio berättade, att klubben nu startat även gåfotboll med träning två gånger i veckan. Kanske vi vågar??? Eller så ses vi på läktarna vid en FC Rosengård-match?

Klimaträttvisa
Den andra huvudpunkten på firandet var Lisa Pelling som berättade om sin bok ”Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen”.

Hon är chef för tankesmedjan Arena Idé och boken handlar om hur människorna på fyra mindre avfolkningsorter i landet upplever klimatfrågan. Hjältar i boken är människor som sällan få komma till tals i debatten om klimatomställningen – de som bor på landsbygden och sett hur servicen flyttat längre och längre bort. Få frågar om deras tankar kring klimatet, men de används ofta som slagträn i debatten om bilar och bensin – Men hur ska de ta sig till apoteket fyra timmar borta när det varken finns tåg eller buss.
_ De har så många erfarenheter av när samhället backat bort och nu står de inför ännu en omställning. Hur kan deras erfarenhet tas till vara och hur ska de kunna uppfatta klimatomställningen som rättvis.

Lisa Pellings en slutsats är att oro för klimatförändringarna inte är något bara i storstaden, den finns överallt. Men på landsbygden finns en osäkerhet för hur de ska klara omställningen och vem som egentligen har ansvar för den.
En andra slutsats är att om vi satsar på omsorg, välfärd, jobb, och när man blir sedd och känner sig trygg med att det finns stöd när jag behöver det, så orkar och vill folk också engagera sig för klimatomställningen
Studiecirkel i höst
Sylvia Björk från PRO Sam visste berätta, att det till boken finns en studiehandledning och att Samorganisation tar upp tråden och ordnar en Malmögemensam studiecirkel om klimatfrågan. Så håll ögonen på Sams hemsida mot slutet av sommaren eller fråga er PRO-förenings styrelse närmare om att delta.
Många var det som kom till detta intressanta arrangemang.

8 mars 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan