Centrala pensionärsrådet informerar.

Årets sista möte!

PRO

På dagens agenda stod information om äldrevänliga städer, kris och beredskap, hälsosamtal och fallprevention.

Malmö har som tidigare berättats om gått med i ett EU projekt om äldrevänliga städer. Stockholm och Göteborg har deltagit sedan något år tillbaka. 2019 beslutade kommunen om att även Malmö skulle medverka, men av några anledningar som vi inte känner till dröjde det till 2024 innan någon formulerade en ansökan. Vad är då en äldrevänlig stad?

Om man tittar på hur andra tolkar begreppet så kan man i korthet säga att en äldrevänlig stad är en stad som är till för alla. Inkluderande, tillgänglig. Det gäller att nå ett gemensamt sammanhang, där alla är inkluderade och kan leva aktivt. Bostäder Social delaktighet, inkludering och respekt, Ta tillvara äldres resurser, Samhällsstöd och service, Utomhusmiljöer och byggnader, Transport och mobilitet. Äldrevänlig stad innebär att alla Malmös förvaltningar ska beakta perspektivet äldrevänlig utifrån perspektiven ovan, det ska genomsyra samtliga verksamheter, vilket sannerligen torde vara en utmaning. Centrala pensionärsrådet kommer att utgöra en referensgrupp och det kommer att finnas fler referensgrupper för att spegla Malmös mångfald. Nu är ansökan inskickad och det framförs att det är viktigt med vår delaktighet och självklart kommer vi att bevaka detta och återkomma med information.

Nästa ämne för dagen var kris och beredskap i Malmö. Informationen hölls på ett övergripande plan och vi hade önskemål om kopplingen till våra äldre medlemmar, de som har hemtjänst tex. Enligt informationen som skickats ut till Sveriges invånare, Viktig information, från MSB framgår det en sida som riktar sig till den som har behov av extra stöd. Enligt informationen kan den enskilde kontakta biståndshandläggare för att få hjälp med att kartlägga vilken hjälp som behövs. Detta var något som Malmö stad inte instämde i och talade om att de hade reagerat på skrivningen men de tänkte inte kontakta MSB för ändringar eller korrigering utan överlämnade detta till pensionärsorganisationerna. Inom PRO vänder vi oss också mot att informationen hänvisar till en hel del digitala hjälpmedel, vilket vi undrar om alla våra medlemmar klarar av och känner till. Vi kan dock konstatera att mycket ansvar hänger på var och en, om det skulle komma en samhällskris. Troligt är väl då att infrastrukturen som el eller vatten slås ut, och vad gör vi då? Kanske inte helt fel att prata beredskap, förslagsvis en studiecirkel eller bjuda in till ett medlemsmöte för information. PRO ställde en del frågor om beredskapen på våra särskilda boende, och enligt den information som delgavs ska det finnas rutiner för hur verksamheterna ska agera i olika sammanhang, och det är också tränats i realiteten på en del verksamheter, även inom hemtjänstgrupperna. Det finns också rutiner för värmeböljor, enligt information. I en kris arbetas det förvaltningsövergripande och många ställer om sin verksamheter för att hjälpa till.

Sista seansen för dagen handlade och hälsosamtal och fallprevention. Avdelningen hälsa- och förebyggande var de som höll i informationen. Hälsosamtal erbjuds alla det året de fyller 80 år, detta stämde dock inte helt överens med PROs erfarenheter utan det kan i många fall missas. Det råder också en begreppsförvirring när kommunen säger sig ha hälsosamtal samtidigt som vårdcentralerna har hälsosamtal. Varför samma benämning? Vad skiljer de åt? Hälsosamtalen på vårdcentralen vänder sig i dagsläget till de som fyller 40, 50 och 60 år och det tas vikt, blodprov och mäts blodtryck vid besöket, samtidigt som man pratar om en hälsosam livsstil. Kost och motion. Kommunens hälsosamtal är ett informationsgivande då den enskilde erbjuds information om vad kommunen har att erbjuda, tex fixarmalte, mötesplatser osv. Väldigt mycket information att ta in, och det pratas om livsstil, riskfaktorer etc och vikten av balansträning och ett säkert hem. Med ganska enkla medel, en stol till hjälp, kan vi träna upp vår balans. Det delgavs en hel del fallstatistik och fallolyckorna i hemmen är många. PRO undrar över hur fallpreventionen fortsätter på det särskilda boendet? Men här gavs inga riktiga svar. Vi undrar också över statistiken av fall på våra särskilda boende jämfört med hemtjänstgruppen men här kunde inte heller kommunen svara. Det känns som detta är ett område för oss att fortsatt bevaka och vi vill gärna ha kontakt och information från er om era anhöriga som bor på särskilt boende faller.

Det finns en app att ladda ner till telefonen eller plattan med balansövningar som heter Säkra steg för framtiden, klarar ni inte att ladda ner den själv så be någon hjälpa er.

Säkra steg Länk till annan webbplats.

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.