Centrala Pensionärsråds Årskonferens 2024

”Nya” äldreomsorgen
Mindre tid - mer teknik

När äldreomsorgens kommunalråd Anders Rubin i en tidningsartikel nyligen deklarerade att ”minutschemat är på väg bort – men tiden för äldre blir kortare”, rörde det om ordentligt i omsorgsgrytan!

Minutschemat avvecklas, men biståndsbedömningen stramas åt.

Bra och dåligt
Kommunal har länge krävt att minutscheman slopas och PRO har stöttat kravet; det orsakar stress och dålig arbetsmiljö för anställda, och inget inflytande för den äldre. Men kommunalrådets besked fick både facket och oss i PRO i Malmö att reagerar.

Kommunal Malmöordförande Ewa Glimhed konstaterade, att ”det är djupt upprörande att det sker på bekostnad av både brukare och personal”.

Man s0m håller föredrag

Förvaltningschef Sergio Garay

Ny lag
Nu vet vi litet mer av vad det innebär att hemtjänsten ska jobba på annat sätt och biståndsbedömningen ändras.

Bakgrunden är att antalet äldre i Malmö ökar med 33 procent till 2030, samtidigt som landet den 1 juli nästa år får en ny socialtjänstlag.

Ingen separat äldreomsorgslag, som pensionärsorganisationerna hoppades på; begreppet ”skäliga levnadsvillkor” ändras inte ens till ”goda”, det andra stora pensionärskravet. Det verkar heller inte bli mer resurser till äldreomsorgen, trots att fler äldre rimligen behöver bistånd.

Den nya lagen prioriterar mer individens självständighet och förebyggande insatser. Det är upp till dig att leva så att du är frisk och självgående länge och behöver mindre hjälp. Inget fel med det, tvärtom! Men svårt att rikta till dem som fyller 80 år.

Vidare prioriteras bättre tillgänglighet – digitalt. Och lagen är tydlig: den enskilde ska i första hand tillgodose sina behov själv, eller få dessa tillgodosedda på annat sätt, innan bistånd är aktuellt.

Hälsa- vård och omsorgsnämndens (HVO) förvaltningschef Sergio Garay informerade kort om nya lagen på CPR nyligen.

Andra alternativ
”Skälig” innebär att biståndsbedömningen ska utreda alla andra alternativ, som att köpa tjänster på den öppna marknaden och insatser via frivilligorganisationer - och anhöriga - innan kommunalt bistånd är aktuellt.

HVO börjar med tvätt, städ och mat. Städ av privata med RUT-avdrag och mat från matbutik, krog eller matbil? Visst kan hemtjänsten användas bättre än att stå i en kassakö, men alla äldre klarar inte att beställa mat via mobil eller surfplatta. För hjälp av hemtjänsten krävs särskilt beslut.

Frivilligorganisationerna då? Röda Korset och PRO nämns. Det är totalt nytt för oss – vad, under vilka villkor, vilken omfattning? PRO:s medlemmar kan inte ersätta utbildad omsorgspersonal. Ska den äldre först fråga oss om hjälp, innan hemtjänst kan bli aktuellt?

Välfärdsplan
Nya lagen har även en formulering om att särskilt boende beviljas först när det blir billigare än hemtjänst.

Här finns mycket att bli klok över och följa upp. HVO intygar att den som har behov ska få det. Så vad är strategin?

En sak är redan på gång – välfärdsteknik ska ersätta en hel del arbetsinsatser och ge hemtjänsten mer tid med den äldre. Sergio Garay gav exempel på vad det kan innebära.

  • Högteknologi med WIFI införs nu på alla särskilda boenden, i alla rum.
  • Trygghetssensorer införs, som larmar även utanför huset och som främst innebär att nattpersonal inte behöver gå in mitt i natten och väcka en sovande äldre. Tillsynen blir digital.
  • Softtilt – en ny modern säng som hjälper den äldre att komma upp själv och personalen slipper tunga lyft.
  • ADX-VH, en virituell simulator, som en mask, som personal klär på sig för att bättre se och förstå hur en dement äldre upplever saker.
  • Den handkassa man har för varje äldre avskaffas helt. Inga pengar, allt ska ske digitalt.
  • SDM – ett gemensamt nät för kommunen och regionen, så att äldreboendet, vårdcentralen och de mobila team som varje vårdcentral ska ha kan ”prata” med varandra och har samma uppgifter. Idag sker det fortfarande via fax!
  • YETILtablet, en surfplatta som tränar upp både kropp och hjärna.
    och förstå hur en dement äldre upplever saker.
  • Ett anpassat biologiskt ljus som ger både energi och lugn.
  • Kuben – som ska mäta den direkta tiden med äldre.
  • Nya inkontinensskydd som larmar när exakt det är tid att byta.
  • Mums – ett samarbete att ändra olika yrkesgruppers attityd, så att alla gör rätt sak, enligt sin kompetens.
  • Sensorer / robotar som ger medicin i rätt tid, larmar om äldre inte tar medicinen och ger en digital signering när allt är OK.
  • Motoriserade draglagan för snabbare bäddning, som inte kräver två personer till det.

Budget 2025
Är strategin vinnande får framtiden visa. En del låter som rena science fiction, men det är imponerande. Och kräver en stor budget. Bara en ny säng kostar runt 200 000 kr och köps till alla Malmös egna boenden, men HVO-chefen intygar att budgeten ser ljusare ut för nästa år.

Så här: budget 2023 slutade på ett minus på 60 miljoner, 2024 verkar det bli ett plus på 43 miljoner, skillnaden är 100 miljoner, utan sparkrav. Så startkapital finns. Då sägs inget om lönekraven för 2025, som direkt påverkar den största utmaningen, att få bra utbildade till äldreomsorgen.

Malmö är en stad med ökande äldre och många unga, under 40 år och förhoppningen är att unga väljer vårdyrken. Alla kommuner står inför samma utmaning, så den som kan göra arbetet mer intressant och mindre stressigt med bra arbetsmiljö vinner. Lösningen är välfärdsteknik och yrkets uppvärdering.

… länge sedan vi hade känslan att nu sker mycket nytt i äldreomsorgen, en del ännu oklart, och den gamla sagan är inte löst: det behövs mer resurser!

En man och kvinna sittande på var sin stol

Boplats Syd informerade
Anders Sjögren (VD) och Lena Malmros (seniorambassadör) berättade om hur bostadssituationen ser ut för seniorer i staden. Hur bor man som senior, vad efterfrågas och vilket stöd erbjuder Boplats Syd seniorer som letar efter ett passande boende. Frågor som Anders och lena delade med sig av. Medlemsavgiften är 300:-/år
Lev livet i hyresrätt. Hitta din seniorbostad hos Boplats Syd.
Boplats Syd ägs av Malmö Stad och förmedlar senor- och trygghetsboende åt både privata och kommunala hyresvärda i stora delar av skåne.

Boplats Syd hemsida Länk till annan webbplats.

3 stående damer

Bostadsrådgivning informerade om sin verksamhet

Helle Harbo , arbetsmarknads- och socialförvaltningen, och hennes medarbetare informade om vad de erbjuder från förvaltningen.

Bostadsrådggivarna ger dig information, råd och vägledning kring ditt bostadssökande och vad som gäller på hyresmarknaden.

Det är kostnadsfritt att besöka Bostadsrådgivningen.

Bostadsrådgivningens hemsida Länk till annan webbplats.

Text: Susanne Björkenheim
Foto: Ingrid Mardell

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.