20 mars 2025
Åldersvänligt Malmö?
Malmö stad har gått med i ett nätverk för åldersvänliga städer, men vad innebär det för oss?

Newsdesk Malmö pressreleese
Malmö har beviljats medlemskap i Världshälsoorganisationens globala nätverk för åldersvänliga städer, Global Network for Age-friendly Cities and Communities (GNAFCC). Nätverket, som bildades 2010, samlar över 1400 städer i mer än 50 länder för att främja ett aktivt, hälsosamt och självständigt åldrande. Genom medlemskapet får Malmö möjlighet att ta del av andras erfarenheter och dela med sig av egna insikter.
I Malmö bor cirka 51 000 personer över 65 år, och denna grupp väntas öka med 10 000 inom tio år, främst i åldern 75–84 år. Den äldre befolkningen speglar Malmös mångfald, vilket innebär olika livsvillkor och behov.
Medlemskapet i nätverket ska stödja stadens arbete inom åtta fokusområden: utomhusmiljöer och bebyggelse, bostäder, transporter, respekt och social inkludering, socialt deltagande, delaktighet i samhälle och arbetsliv, kommunikation och information samt samhällsstöd och hälsovård.
Utvecklingsarbetet ska förankras med äldre, bland annat på stadens mötesplatser, för att säkerställa att deras röster hörs och behov tillgodoses. Kommunens företrädare betonar vikten av samverkan och att synliggöra äldres perspektiv i stadens utveckling.
Centrala pensionärsrådet PRO Samorganisation Malmö följer detta projekt noggrant och har betonat vikten av att vi som organisation bjuds in för reell delaktighet. Vi kan redan idag se att äldreperspektivet förbigås.
Vill du läsa mer, läs klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
20 mars 2025
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan