16 september 2024
Davidhallstorg – en ny bilfri oas
– Det är ingen här som efterfrågar parkering längre.
Det säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, när 30 medlemmar från PRO Kultur träffar honom på Davidhallstorg.
Enligt Andreas är de som bor runt torget nöjda med förändringen av torget. 84 p-platser har bytts ut mot träd i en liten skog, blommor, lekplatser, långbord och uteserveringar. Miljön har blivit bättre och lugnare. Utsikten vackrare, och både barn och vuxna använder det nya sommarvistet mitt i stan.
Andreas berättar att av de 86 p-platserna är det ca 40 som används av dem som bor runt torget, och man räknar med att de ska kunna parkera i närheten även efter 2026.
I debatten om torget fanns förslag om underjordisk parkering, men kostnaden var orimlig. 370 miljoner för bygget och därmed 1,1 miljoner per p-plats.
Mötet på torget var ett led i PRO Kulturs satsning på arkitektur och stadsutveckling. 20 medlemmar var anmälda, och 30 var närvarande. Intresset var tydligt. Alla ville veta mer om det omdiskuterade torget och förändringen av Davidshall.
Utöver Andreas medverkade Charlotte Gard, landskapsarkitekt och anställd på tekniska förvaltningen. Båda berättade om de positiva signaler som de har fått från allmänheten under sommaren 2024. Och de var förvånade. Vanligen hör folk bara av sig med klagomål eller kritik.
Charlotte Gard:
– Vi testade projektet innan vi startade. Vi fick in runt 1 000 svar och kommunen beslutade därefter om ett sommartorg. Vi kallar det restaurangtorg, men det får inte bli som Lilla Torg. Här ska uteserveringar och aktiviteter samsas.
– Det kändes skönt första gången jag var här och mötte ett gäng pensionärer som satt runt långbordet. De hade kaffe och kakor med sig och berättade att de nu hade fått en mötesplats ute och kunde träffas många fler än om de hade varit hemma hos någon.
Förändringen av torget var ett sommarprojekt, men nästa år kommer det tillbaka. 2026 är det meningen att torget ska ändras permanent. Då får de barn som bara har tillgång till gårdar utan lekplatser en stor yta att leka på året runt. Och malmöbor som vill påverka torgets utformning kan via skyltar på torget scanna in sig, svara på frågor och själva bidra med synpunkter.
Längst i söder av torget, intill Erik Dahlbergsgatan, har det planterats en liten skog med Himalayabjörkar och höga växter. Här finns skugga varma dagar, men också lite lugn och ro. Skogen är det enda som blir kvar över vintern. Träden som är planterade i stora ”krukor” ingår i ett test för att hitta nya träd till Malmö.
De nya träden behövs när klimatet ändras. Våra traditionella svenska träd tål inte alltid förändringen. Almar och lönnar har drabbats av sjukdom och det måste finnas nya alternativ som kan användas under många år framöver. Svenska träd passar inte heller i s.k. hårdgjorda miljöer.
Andreas Schönström har som mål att Malmö ska bli grönare. Fler träd ska planteras. Alla ska kunna se tre träd från sitt fönster och det ska vara max 300 meter till närmaste grönområde.
– Vi bygger om gator för att få plats för expressbussarna. Det tar tid och oroar många. Det skapar trafikproblem, men samtidigt kan vi plantera fler träd och bygga om miljön så att det blir mindre risk för översvämningar. Skyfallet 2014 visar att vi måste ha beredskap inför framtiden. Det är det vi håller på med just nu.
På bilderna här nedan finns våra medlemmar, men också Charlotte Gard och Andreas Schönström. Sista bilden föreställer skogen på södra delen av Davidhallstorg. Den är liten, men är verkligen värd ett särskilt besök.
Bilder: Lena Näslund
16 september 2024
Tillsammans för ett bättre liv
I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.
- PRO medlemsresor
- Utvecklande studier
- Fri datasupport
- PRO Mervärde
- Försäkringar
- Billigare resor
- Samhällspåverkan