Seniorcafé

Med en smak av Provence.

Café Otto. Med en smak av Provence. Foto: Ingvar Andersson.

På dagens program stod det: ” Med en smak av Provence” med Lill Spenninge, måltidschef i Klippans kommun och inspiratör.

Redan i dörren in till Café Otto möttes vi av musik och ett glas rabarbercider.

Ett fantastiskt vackert färgrikt bord var framdukat med bl. a fint dekorerade bröd mat, lavendel o rosmarin i krukor mm mötte oss. Bakom bordet stod Lill och hennes assistent Robin.

Lennart Knutsson från SPF hälsade alla välkommen.

Stig Ålund från PRO sa några ord om det tragiska mordet förra veckan och undrade vad är det som händer i vårt samhälle. Stig bad oss också att inte spekulera om vad som hänt utan visa respekt och eftertanke.

Det var inför ett så gott som fullsatt Café Otto som Lill höll ett fantastiskt fint föredrag om sitt älskade Provence. Namnet Provence kommer av ordet provins och var under romartiden den första romerska provinsen utanför Italien, därav namnet Provence.

Vi fick följa med Lill och hennes familj på en resa till byn Mazan i Provence i Frankrike, en resa som hon gjort många gånger de senaste 30 åren. Resan startade i Åkarp och över Öresundsbron. Genom Danmark o ner i Tyskland. Färden går bl. a på tyska autobahn, där man verkligen får en övning i filkörning o hastighet ner till Alsace, där familjen brukar stanna några dagar innan färden går vidare.

I Alsace bjuds det bl. a på fantastiskt goda vita viner, god mat o pittoreska gator o torg. Färden går sedan vidare ner till byn Mazan i Provence. En resa på1763 km.

I byn Mazan har familjen oftast bott på samma ställe, ett Bed & Breakfast där man förutom frukost även blev serverad en fantastisk middag på kvällen. På det B&B som familjen bott på så fanns det en fantastisk trädgård och fin utsikt över alperna, men också en härlig pool.

På dagarna gjordes det utflykter till vingårdar som är mannens stora intresse, men också till naturen runt omkring med fantastiska lavendelfält. Lavendeln odlas, men växer också vilt. Av lavendeln gör man bl.a tvättmedel, tvål, olja.

Vildväxande örter o blommor växer överallt. Marknader som hålls i byarna omkring är också ett populärt mål. På dessa marknader kan man handla frukt o grönsaker, chark o ost, mat, men också kryddor, örter, lavendel, tvålar o keramik o tyger. Allt i fantastiska dofter och färger.

Lill visade bilder under hela föredraget och på en av bilderna fick vi se hennes porslin som hon köpt med sig hem. Så fint o färgrikt.

Maten i Provence är färgrik och består bl. a av hare, kanin, get, fågel, ägg, getost, linser, bönor, aubergin och rött mustigt vin. Man bakar inte bröd hemma utan bröd köps alltid i bageriet. Brödet bryts och med brödbiten suger man upp såsen från tallriken under måltiden.

Frankrike har en annan matkultur än vi här i Sverige. Frukost består av kaffe/te, en bit bröd eller en croissant och lite marmelad. Lunch serveras mellan kl. 13.00 till 13.30 och består av en liten förrätt, en liten huvudrätt och en liten dessert. Sen äter man inget förrän kvällens middag.

I Mazan bor det ca 6000 människor. Hit kommer det många turister för de goda vinerna, de många vingårdarna, maten och klimatet, men också många cyklister kommer för att cykla i bergen Le Mont de Ventoux.

Lill som ofta är ute tidigt på morgonen för en löptur möter många morgontidiga cyklister och alla hälsar glatt: Bonjour madame. Här är man artig och ordet Tack på franska Merci används flitigt.

På kvällarna hör man syrsor, som kan vara öronbedövande, men framför allt så är det lukterna och smakerna från detta landskap som Lill och hennes familj blivit så förälskade i.

Lills tips för turistande är: stanna upp där du är, ha inte bråttom, var där länge, inte bara ett kort stopp. Lär känna trakten, men framför allt maten, drycken och människorna så kommer du att upptäcka de små detaljerna.

Lill tackade för sig och presenterade det vackra buffébordet som vi alla fick ta del av och smaka på. Här bjöds det på bröd, hembakat knäckebröd, tapenade, bönröra, morotsstavar, gurka o paprika. Smördegslängd med getost o honung, svartkålschips o en rödbetssmothie och till sist ett litet sött vetebröd med bl.a kokos.

Det konstaterades att det blev ju en typisk fransk lunch med förrätt, varmrätt o dessert.

Vi tackar Lill för vårens sista senior café som blev en fin avslutning på vårens program. Caféerna återkommer till hösten.

Lennart Knutsson hälsar alla välkomna. Foto: Ingvar Andersson.
En smak av Provence Foto Stig Ålund

Tillsammans för ett bättre liv

I PRO ser vi tillsammans till att livet som pensionär blir bättre och roligare. Här kan du träffa nya vänner, välja mellan mängder av aktiviteter och engagera dig i viktiga frågor. Som medlem får du också en lång rad förmåner som hjälper dig i din vardag.

  • PRO medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO Mervärde
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
Pratbubblor innehållandes texten Gå med i PRO och påverka.